Sanat

Tanpınar’dan Saatleri Ayarlama Enstitüsü, tiyatro sahnesine taşınıyor!

Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Saatleri Ayarlama Enstitüsü, tiyatro sahnesinde yeniden hayat buluyor!

Zamana meydan okuyan bu eser, büyülü bir atmosferde izleyicileri geçmişle geleceğin arasında bir yolculuğa çıkaracak. Hayri İrdal’ın baş döndüren serüvenleri sahnenin tozuyla birleşerek seyircilere unutulmaz bir deneyim yaşatacak. Saatleri Ayarlama Enstitüsü, tiyatro sahnesinde zamanı durdurmaya geliyor!

Saatleri Ayarlama Enstitüsü ne anlatıyor?

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 1961 yılında yayımladığı romanı Saatleri Ayarlama Enstitüsü, doğu ve batı çatışmalarını işleyen ikonik bir eser.

İlk baskısı Remzi Kitabevi tarafından yapılan roman, ‘’saat, zaman ve insan’’ ilişkilerini inceliyor. Romanın ana karakterleri arasında ise saat ustası Nuri Efendi, İngiliz yapımı bir duvar saati olan Mübarek ve Halit Ayarcı yer alıyor.

Romanı okurken çocukluğunu II. Abdülhamit döneminde geçirmiş, Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinde yaşayan Hayri İrdal’ın hikâyesine konuk oluyoruz. Tanpınar’ın simgeci kalemiyle okurları bambaşka bir dünyaya sürükleyen romanda insanlığın maddeci yapısını sık sık eleştirdiğine şahit oluyoruz.

Kısacası Saatleri Ayarlama Enstitüsü, insanoğlunun ikili kimliğini ortaya koyan eleştirel bir başyapıt!

Saatleri Ayarlama Enstitüsü tiyatro sahnesinde!

Eski ve yeni, doğu ve batı… İkiliklerin romanı olan Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Serdar Biliş’in uyarlaması ile tiyatro sahnesine taşınıyor.

Başrolünde Serkan Keskin’in yer aldığı oyunun perde arkasında da oldukça kalabalık bir ekip bulunuyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarını sahneye taşıyan kostüm tasarımları Gamze Kuş’un ellerinden çıkıyor. Kendinizi 21. yüzyıldan koparılmış gibi hissetmenizi ve adeta zaman yolculuğu yapmanızı sağlayan oyun müzikleri ise Tuluğ Tırpan’a ait.

Saatler Kolektif’in yapımıyla sahneye taşınan tiyatro oyunu, geleneksel ve modern toplumun savaşını gözler önüne seriyor adeta. Serkan Keskin’in birbirinden farklı karakterlere büründüğü bu oyunda, Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nün çağdaş bir uyarlamasını izleyeceksiniz.

Oyunun yakında ziyaret edeceği duraklar ise şöyle:

Temmuz

  • 8 Temmuz: Çukurova Üniversitesi Açıkhava Tiyatrosu, Adana
  • 16-17 Temmuz: Antalya Açıkhava
  • 18 Temmuz: Denizli Açıkhava Tiyatrosu
  • 28-29 Temmuz: İzmir Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu
  • 30 Temmuz: Altınoluk Amfi Tiyatro, Balıkesir

Ağustos

  • 6 Ağustos: Ayvalık Amfitiyatro, Balıkesir
  • 7 Ağustos: Bursa Kültür Park Açıkhava Tiyatrosu
  • 29 Ağustos: Altın Güvercin Amfi Tiyatro – Kuşadası AVM, Aydın
  • 30 Ağustos: Çeşme Açıkhava Tiyatrosu, İzmir

Eylül

  • 27 Eylül: Oran Açık Hava Sahnesi, Ankara

Tanpınar’ın ölümsüz eserini sahnede izlemek için biletlerinizi almayı unutmayın.

İyi seyirler!