Sanat

Sezonun Yeni Favorisi: Sırça Sahnede!

Klasik bir eser, taptaze bir yeni çeviri, güçlü sahne performansları, hislere dokunan dekor&ışık ve kostüm tasarımları: Sırça.

İpek Bilgin, Aslı Enver, Cem Yiğit Üzümoğlu ve Güven Murat Akpınar’ın yer aldığı Sırça oyunu sahnelenmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde prömiyeri gerçekleşen oyun, birçok ünlüyü bir araya getirdi. İbrahim Çiçek’in yönetmenlik koltuğunda oturduğu proje; BKM, Craft ve IdPro ortak yapımı. Mart ayı biletleri tükenen tiyatro oyunu, anıların hassas noktalarına dokunurken güçlü sahne performansları ile izleyici karşısına çıkıyor.

Sırça oyunu prömiyerinden

Sırça’nın Hikayesi

‘’Çok hassas, her an kırılabilir ve tam da bu yüzden her an kırabilir insanların hikayesi’’

Sırça’nın hikayesi 20. yüzyılın en ünlü tiyatro yazarlarından biri olan Tennessee Williams’a ait. 1944 yılında kaleme alınan Sırça Kümes, yazarın annesi ve zihinsel sorunlar yaşayan kız kardeşi Rose’u anlatan otobiyografik bir hikaye aslında. Aynı yıl Chicago Halk Tiyatrosu’nda sahnelenmeye başlayan oyun, 1945’te New York Eleştirmenler Birliği Ödülü’nü kazanarak Broadway’e taşındı.

Yazarın geniş kitlelerce tanınmasını sağlayan oyun olan Sırça Kümes, 1964 yılında Can Yücel tarafından çevrilerek basıldı. 1997 yılında ise Devlet Tiyatroları repertuarına alındı. Ülkemizdeki ilk sahnesi ise yine aynı yıl İzmir Devlet Tiyatrosu’nda gerçekleşti.

Hira Tekindor tarafından yeniden çevrilen eser, başarılı oyuncular ile Maximum Uniq Hall’de sahnelenmeye başladı. Sırça’nın uygulayıcı yapımcısı ise Duygu Bayram. İçimizdeki umuda seslenen oyun, insanlığın en gizli hatıralarına dokunuyor. Sıkışan hayatları sahneye taşıyan Sırça; terk edilmenin, yarı yolda kalmanın, sorumlulukların ve amansız çabaların acı dolu bir yansıması adeta.

Sırça oyunu prömiyerinden
Sırça oyunu prömiyerinden

Umut Nedir?

Yorgun kalplerin hikayesine tanıklık edeceğiniz oyunda kendinize bu soruyu sormadan duramayacaksınız. ‘’Umut nedir?’’ Her zaman olduğunu bildiğimiz ve ömrümüzün sonuna kadar tutunduğumuz çaresizliğin ismi, umut. Sırça ile yeni bir boyuta taşıyoruz bu kavramı. Sokaklarda, sinemada, annemizde ve gökyüzünün maviliğinde yeniden tanışıyoruz umutla. Bilinmezliğin içerisine doğru sürüklenirken gerçeklerle, aşkla, bazen arkanızda bırakıp gitmekle yüzleşiyoruz.

Sırça oyunu prömiyerinden

Sırça’nın Ardındakiler

Hikayesi ile izleyenleri büyüleyen Sırça’nın dekor ve ışık tasarımı Kerem Çetinel’e ait. Sizleri tanıdık hislere doğru bir yolculuğa çıkaran kostümler Nihal Kaplangı’nın eşsiz seçimleri. Hikayeyi derinleştiren ve bazen göz yaşlarınıza davetiye gönderen oyun müzikleri ise Ömür Sarıgedik’in yapımıyla karşımıza çıkıyor.

22 Mart’ta Maximum UNIQ Hall’de prömiyeri gerçekleşen oyunun fotoğrafları Ayşegül Karacan imzası taşıyor. Türkiye tiyatrosu için bir hayli hareketli geçen bu dönemde birçok ünlü oyuncunun prömiyere katıldığı bilgisini de söylemeden geçmeyelim.

Oyunun Maximum UNIQ Hall‘deki Nisan ayı gösterimlerine bilet almak için aşağıdaki listeyi inceleyin.

Sırça