Sanat

Komedi Mutfaktan Çıktı: BKM Turnede

19 yıldır Türkiye’nin kahkaha ihtiyacını karşılayan BKM ekibi Türkiye turnesine çıkıyor!

Turne detaylarına geçmeden önce BKM’nin kuruluşuna daha yakından bakalım. İşte Türkiye’nin komedi fabrikasına dair tüm detaylar…

BKM ile Tiyatroda Yaratıcılık Serüveni

Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM), İstanbul’un sahne sanatları alanındaki boşluğunu doldurmak için 1994 yılında kuruldu. Yaratıcı projelere ev sahipliği yapmayı amaçlayan kuruluşun başında ise iki usta isim vardı: Yılmaz Erdoğan ve Necati Akpınar.

Beşiktaş’da bulunan eski Mıstık Sineması’nı dönüştürerek yeniden sanata kazandıran ikili, bu sayede İstanbul’daki salon sorununa da çözüm buldu. Tecrübeli oyuncu kadrosuyla yola çıkan BKM ekibi, prömiyerini ise Şubat 1995’te yaptı.

Otogargara ile Perde Aralandı: BKM’nin İlk Adımı

1995 yılında prömiyeri yapılan Otogargara adlı oyunla sahne dünyasına merhaba diyen BKM ekibi, tam 464 kez performans sergiledi ve 558 bin kişi tarafından izlendi. Otogargara ile başlayan BKM serüveni, Yılmaz Erdoğan’ın kaleminden çıkan eserlerle ailesini genişletmeyi başardı. Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü? isimli oyun 567 bin kişi tarafından izlendi ve 9 tiyatro ödülünün de sahibi oldu. Bana Bir Şeyhler Oluyor isimli oyun ise tam 600 bin izleyici ile buluştu.

Sen Hiç Ateş Böceği Gördün Mü? | Yılmaz Erdoğan Anlatıyor

Takvimini genişleterek daha geniş izleyici kitlelerine hitap etmeyi başaran BKM, 2004 yılında Haybeden Gerçeküstü Aşk‘ı sahneye taşıdı. Bir Tat Bir Doku, Ata Demirer Tek Kişilik Dev Kadro ve Cmylmz gibi tek kişilik sahne gösterilerine de ev sahipliği yaptı.

Cem Yılmaz | Graham Bell

Sahnenin kuruluş yılı olan 1994’de faaliyet göstermeye başlayan BKM Film de en az tiyatro alanında olduğu kadar büyük başarılar elde etti. Yılmaz Erdoğan ve Necati Akpınar tarafından kurulan film yapım ve dağıtım şirketi, bugüne dek sayısız projeye imza attı. Vizontele, G.O.R.A., Eyvah Eyvah, Kelebeğin Rüyası, Düğün Dernek, Deliha, Ekşi Elmalar ve Organize İşler ise BKM Film’den çıkan ikonik projelerden sadece bazıları.

Televizyonun En Sevilen Komedi Atölyesi: BKM Mutfak

İlk kez Şubat 2006’da kurulan BKM Mutfak, kendi skeçlerini yazan, oynayan ve yöneten bir kadro aslında. Anlatıcı koltuğunda Eser Yenenler’in oturduğu ilk kadro, 2008-2011 yılları arasında Türkiye’nin en sevilen komedi programlarından birini de ekranlara taşıdı: Çok Güzel Hareketler Bunlar.

2014 yılında dağılan eski ÇGHB ekibi, 2019’da kurulan ÇGHB 2 kadrosu ile yeniden kuruldu. 24 kişilik yeni oyuncu kadrosuyla ekranlara gelmeye devam eden ÇGHB 2, özlenen BKM Mutfak ruhunu da yeniden yeşertti.

Nerden Baksan Güzel Hareket: Çok Güzel Hareketler Bunlar 

Bir Demet Tiyatro, İnsanlar Alemi, Güldür Güldür Show ve Arkadaşım Hoşgeldin gibi başarılı televizyon şovlarına da imza atan BKM Film’in en çok konuşulan projesi ise Çok Güzel Hareketler Bunlar oldu. 2008’de yayın hayatına başlayan ÇGHB’de BKM Mutfak oyuncuları aynı sahneyi paylaştı. Oyuncuların kendi yazdıkları skeçleri sahneledikleri formatta Yılmaz Erdoğan öğrencilerini puanlar ve seyirci de buna katılırdı. Çok çok güzel hareket!

BKM Mutfak ekibi, Çok Güzel Hareketler Bunlar ile uzun bir süre boyunca pazar günleri izleyicilerle buluştu. Ekip, turneler düzenleyerek eğlenceyi her yere taşıdı. Eser Yenenler, İbrahim Büyükak, Oğuzhan Koç, Ersin Korkut, Büşra Pekin, Bülent Emrah Parlak, Metin Yıldız, Pelin Öztekin, Zeynep Koçak ve Burcu Gönder ise Mutfak’ın hiç kuşkusuz en unutulmaz oyuncuları.

BKM Turnede

Tiyatroları, filmleri ve televizyon şovlarıyla Türkiye’nin en sevilen komedi ikonlarından biri olan BKM, usta oyunculardan ve özel talk showlardan oluşan takvimiyle Türkiye turnesine çıkıyor. BKM’nin Aralık ayına kadar sürecek olan turnesindeki etkinlikler ise şöyle:

  • Berfu & Eser Yenenler – Çift Terapisi
  • Yasemin Sakallıoğlu – Doğru Koca Nasıl Seçilir?
  • Aydınlıkevler
  • Zengin Mutfağı
  • Uğur Yücel – Neyzen Tevfik – Hiç

BKM’nin en sevilen yüzlerini ve unutulmaz sahne performanslarını izlemek için biletlerinizi almayı unutmayın.