Sanat

Deneysel Tiyatro ve Performans Sanatı

Deneysel tiyatro ve performans sanatı, geleneksel tiyatro kurallarına ve tekniklerinin dışına çıkan alternatif bir tiyatro tarzıdır.

Deneysel tiyatroda sanatçılar; sınırları zorlamak, yeni yaratıcı yollar keşfetmek ve toplumsal meseleleri ele almak için farklı teknikler, materyaller ve yaratıcı süreçler kullanırlar. Oyuncuların doğaçlama yapmaları, sahne tasarımında farklı materyaller kullanmaları, koreografi, video, müzik ve performans sanatlarını bir arada kullanmaları gibi unsurlar ön plana çıkar.

Performans sanatı ise sadece tiyatroyla sınırlı kalmayıp dans, müzik, video art, yeni medya gibi farklı sanat disiplinlerini içerisinde barındıran bir sanat türü. Performans sanatı, zaman ve mekân içerisinde sanatçının kendi bedenini, sesini, hareketlerini, materyalleri de kullanarak yaratıcı bir şekilde ifade etmesine imkan veriyor. Bu sanat türünde genellikle seyirci-izleyici etkileşimi ve katılımı da yer alıyor. Deneysel tiyatro ve performans sanatı, toplumsal meseleleri ele alan, alternatif bakış açıları sunan ve sınırları zorlayan yaratıcı işlerle özdeşleştiriliyor.

Deneysel Tiyatro ve Performans Sanatının Enleri

Deneysel tiyatro ve performans sanatının sınırlarını zorlayan sanatçılar arasında Robert Wilson, Marina Abramovic ve Laurie Anderson gibi isimler yer alıyor. Wilson, görsel sanatları tiyatroyla birleştirerek kendine özgü bir sahne stili yaratırken; Abramovic performanslarında bedenin sınırlarını zorluyor ve izleyicileri de performansa dahil ediyor. Anderson ise müzik, şiir ve görsel sanatları birleştirerek deneysel bir performans ortaya koyuyor.

Deneysel tiyatro ve performans sanatı, ülkemizde de sanat çevrelerinin radarına girmiş durumda. Resim disiplinini performans sanatıyla birleştiren multidisipliner sanatçı Birim Erol bunlardan biri. Ayrıca her geçen gün daha fazla interaktif tiyatro oyunu sahneleniyor. Dada Salon Kabarett’de farklı konseptlerle izleyebileceğiniz Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası da buna bir örnek.

Siz de sahnenin bir parçası olmak istiyorsanız Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası’yla interaktif bir deneyim yaşayabilirsiniz.