Sanat

Dansın Fiziksel ve Zihinsel Faydaları Nelerdir?

"Müzik ruhun gıdasıdır." Peki ya dans?

Hiç kuşkusuz aperatifler başlığında yer aldığını söyleyebiliriz. Dans etmek sadece eğlenceli bir aktivite değil milyonlarca insanı bir araya getiren bir sanat dalı aynı zamanda.

Gelin birlikte asırlardır varlığını sürdüren dansın fiziksel ve zihinsel faydalarına odaklanarak neden dans etmeniz gerektiğini tartışalım.

Fiziksel Faydalar

Favori parti müziğinizi seçtiyseniz vücudumuzu hareketlendirerek dansın faydalarını incelemeye başlıyoruz. Bu kez dans adımlarını biraz değiştiriyoruz.

Adım #1: Kuvvet ve Dayanıklılığın Artırılması

Dans, vücuttaki kas kütlesinin artmasına yardımcı olan bir egzersizdir. Dans etmek, vücuttaki kaslarınızın çalışmasını ve kasların güçlenmesini sağlar. Özellikle bacak, karın, sırt ve kol kaslarını hedefleyen dans egzersizleri, dansçının fiziksel olarak güçlenmesine ve daha kuvvetli bir beden oluşturmasına yardımcı olur.

Dans, diğer egzersiz yöntemlerinden farklı olarak kas kütlesini artırmak için yoğun bir efor gerektirmez. Esneklik ve güçlendirme hareketlerini bir arada barındıran dans, vücudun tüm kaslarını çalıştırarak güçlü bir beden inşa eder.

Adım #2: Esneklik ve Hareket Kabiliyeti

Dans, vücudun esnekliğini artırmak için etkili bir egzersiz yöntemidir. Esneklik, kasların hareket açıklığına bağlıdır. Dans etmek kasları daha esnek hale getirerek vücudun daha fazla hareket etmesine izin verir. Vücudun esnekliğini artırmaya yardımcı olurken hareket kabiliyetini de geliştirir.

Adım #3: Kalp ve Dolaşım Sistemi

Dans etmek kalp ve dolaşım sistemi için de oldukça faydalı. Bunun sebebi ise kardiyovasküler sistem üzerindeki olumlu etkileri. Dans, nabzı yükselterek kalp atışını hızlandırır ve kan akışını artırır. Bu da vücudun daha fazla oksijen almasına ve dolaşımın artmasına yardımcı olur.

Dans etmek kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları riskini azaltır. Düzenli olarak dans etmek kalp hastalıkları, hipertansiyon, inme ve diyabet gibi birçok kronik hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir. Kan basıncını düşürerek kalbin daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Kan damarlarındaki plak birikimini azaltarak kalp sağlığını korur.

Adım #4: Denge ve Postür

Dans, aynı zamanda dengeyi iyileştirmeye yardımcı olan etkili bir egzersiz yöntemi. Öyle ki dans etmek beden kontrolünü ve koordinasyonunu geliştirerek vücudun denge kurmasına yardımcı olur. Dansçılar, dans sırasında vücutlarının farklı pozisyonlara geçmesi ve dengelerini koruması gerektiği için bedenlerini daha iyi kontrol etmeyi öğrenirler.

Dengenin iyileştirilmesi ise postürün düzeltilmesini sağlar. Dans etmek, doğru duruşu ve pozisyonu öğretir. Düzgün bir postür ise omurganın sağlıklı bir şekilde hizalanması anlamına gelir.

Zihinsel Faydalar

Bedenimizi çalıştırdık. Sırada ruha dokunmak var.

Dansın mutlulukla bir ilgisi olmalı değil mi?

Duygusal olarak iyileşin: Minimum stres

Dans stresin azaltılması ve duygusal iyileşme için harika bir egzersiz yöntemi.

Dans etmek beyinde endorfin hormonu salgılanmasına neden olur. Endorfinler, vücudun doğal ağrı kesici hormonlarıdır ve mutluluk hissi yaratır. Bu da stresi azaltır ve kaygıyı hafifletir. Kısaca dans stresi azaltırken aynı zamanda zihnin dinlenmesine de yardımcı olur.

Dans etmenin bir ifade biçimi olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Bir ressam için tuval neyse bir dansçı için de sahne aynı şey diyebiliriz.

Konsantrasyonunuzu geliştirin: Bellek

Dans etmenin en güzel yanlarından biri de bedeninizi ve zihninizi meşgul etmesi. Bu da konsantrasyon becerilerinizi geliştirmeye yardımcı olur. Dans ederken bedeninizin ve zihninizin farklı bölümlerini kullanmanız gerekir. Bu da beyin fonksiyonlarınızı geliştirir. Yeni dans hareketleri öğrenmek ise beyin hücrelerinin iletişimini artırarak bellek becerilerinizi iyileştirir.

Konsantrasyon becerilerinizi geliştirmek için düzenli olarak dans etmek çok faydalıdır. Dans sırasında vücudunuzun birçok bölümü eş zamanlı olarak çalışır ve zihinsel çevikliğiniz artar.

Tüm bu zihinsel ve fiziksel faydalardan sonra dansa başlamaya ikna olduğunuzu düşünüyoruz. İşte ilk adım için katılabileceğiniz birkaç etkinlik önerisi:

Georgian Legend – Gürcistan Ulusal Dans Gösterisi

26 Nisan Çarşamba günü gerçekleşecek olan Gürcistan Ulusal Dans Gösterisi’ne TİM Maslak Show Center Sahnesi ev sahipliği yapacak. Gürcü Efsanesi ismiyle sahnelenecek olan muhteşem gösteri için şimdiden yerlerinizi alın.

Edf 2023 – 10. Uluslararası Eskişehir Dans Festivali

Avrupa’nın en büyük dans festivallerinden biri olan EDF 2023, Mayıs ayında geri dönüyor. Bu yıl onuncusu düzenlenecek olan festivalde tüm dans branşlarına ait özel performanslar sahnelecek. Yer Tasigo Hotel, tarih 4 Mayıs.