Sanat

Klasik senaryolardan sıkılanlar için alternatif bir seçenek: Belgesel filmler!

Belgesel izlemeyi seviyorsanız, aşağıdaki seçkiye mutlaka göz atın.

Gerçeklikle kuşanmış olan belgesel filmler, benzer senaryolara sahip dizi ve filmlerden çok daha dikkat çekici. Peki, nedir bu belgesel film?

Belgesel Film Nedir?

Belgesel filmler; gerçek bir olayı, bir sorunu, kendi doğal ortamı ve akışı içinde ya da buna en yakın görünümü sağlayan dekorlar arasında ele alıp yansıtan filmler.

Tarihteki ilk belgesel denemeleri, Polonyalı film yapımcısı Bolesław Matuszewski tarafından 1898 yılında Fransızca olarak yayınlandı. Matuszewski, belgesel filmin tarzını belirleyen isimler arasında yer alıyor.

Belgeseller belli bir amaç üzerine kurgulanıyor. Bu amaçları 3 başlık altında toplamak mümkün: Geçmişte yaşanılanlara bugünden bakabilmek, şimdiyi kaydedebilmek ve bugünün kaydıyla yarına bir köprü kurup aktarımda bulunabilmek…

Her insanın kendinden bir parça bulabileceği son zamanların en popüler belgesel filmlerini sizler için derledik.

1-Honeyland

2019 yılında yayınlanan belgesel, Makedonya’da Türk azınlık mensubu bir arıcı olan Hatice Muratova’nın hikayesini anlatıyor.

Hem belgesel hem de uluslararası film dalında aday gösterilen ilk yapım olan Honeyland’ın başlama hikayesi oldukça ilginç ve tesadüflerle dolu. Makedonyalı yönetmenler Tamara Kotevska ve Ljubo Stefanov, kısa bir doğa belgeseli için dağlık bir alanda araştırma yaparken yabani bal arılarının kovanları ile karşılaşıyorlar. Bu karşılaşma onları, nesiller boyunca aktarılmış olan yöntemlerle yabani bal elde eden Hatice ile tanıştırıyor.

3 yıl boyunca süren çekimler ve bir yıllık bir montajdan sonra yayınlanan Honayland, doğanın derinliğine dair mesajlar verdiği gibi aynı zamanda bir kadının da mücadelesini anlatıyor.

Bu muhteşem belgesele göz atmayı unutmayın!

2-The Last Dance

2020 yılının en çok konuşulan belgesellerinden The Last Dance, Michael Jordan ve Chicago Bulls’un 90’lardaki yükselişini ve şampiyonluğa uzanan yolculuklarını anlatıyor.

NBA’in resmî sitesinde “Tüm zamanların en iyi basketbolcusu” olarak anılan Michael Jordan,  1991 yılında Bulls ile ilk NBA şampiyonluğunu kazandı. 92-93 yıllarında da şampiyonluk kazanan takımı ile “three-peat” olarak adlandırılan, 3 kez üst üste şampiyonluk başarısı kazandı.

Bu büyük başarılardan sonra 2 yıl basketbola ara veren Jordan, 1995-96 sezonunda tekrar Bulls’a dönerek yine 3 yıl art arda takımına şampiyonluk kazandıran efsanevi bir sporcu. Daha sonrasında yine basketbola ara veren başarılı oyuncu, 2001-02 sezonunda Washington Wizards takımının üyesi olarak tekrar basketbola döndü.

The Last Dance belgeseli, Michael Jordan’ın Chicago Bulls’taki son sezonunu ve Chicago Bulls’un da son şampiyonluğunu kazandığı 1997-1998 sezonunu konu alıyor.

Basketbol dünyasına altın çağı yaşatan bu efsane ismin belgeseline bir şans verin!

3-Crip Camp: Engelli Devrimi

2020 yılında yayınlanan belgesel, engelli bireylerin sahip oldukları haklar için yürütülen sert ve sabırlı bir mücadeleyi anlatıyor. Bu büyük ve zorlu mücade “Crip Camp” denilen yerde başladığı için günümüzde de bu isimle anılıyor.

60’lı yılların sonu ve 70’li yılların başında ABD’de siyah ve kadın hareketinin yükseldiği, özgürlük taleplerinin arttığı ve savaş karşıtı cephenin yükseldiği birçok kişi tarafından bilinir. Oysa aynı dönemde başlayan çok güçlü bir hareket daha var: Engelli hareketi.

1971 yılı yazında bir grup hippi tarafından organize edilen kampa katılan engelli bireyler, kendileri gibi olanlarla vakit geçirerek ve ayrımcılığa uğramadıklarını hissederek geçirdikleri günlerin ardından ülkenin dört bir yanında örgütlenmeye başlıyorlar. Ve bugün gördüğümüz birçok uygulamanın hayata geçirilmesine öncü oluyorlar.

2020 Sundance Film Festivali’nde seyirci ödülü alan belgesel, engelli bireylerin toplumsal eşitlik taleplerini ve mücadelesini tüm çıplaklığıyla sunuyor.

4-The Rescue

2021 yapımı bir belgesel film olan The Rescue, gerçek bir kurtuluş hikayesini anlatıyor.

2018 yılında Tayland’daki bir sualtı mağarasına giren küçük bir dernek futbol takımının antrenörü ve 12 çocuk, yağmurun şiddetlenmesi ve su seviyesinin yükselmesiyle mağarada mahsur kalıyor.

Kurtarma operasyonu için “Cave-diving” ile uğraşan usta isimler çağırılıyor ve Tham Luang mağara kurtarmasını takip ediyor. Bu zorlu süreç, bilge ve cesur insanların ortaya çıkmasıyla aşılıyor.

Belgesel, bu cesurca kurtarılma operasyonunu her anlamda ele alırken aynı zamanda o çocukların çaresizliğini de çok net hissettiriyor. Bu anlamda duygusal bir belgesel olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Birçok ödül kazanmış olan bu belgesel izlenme listelerine kesinlikle alınmalı!

5-Summer of Soul

En İyi Belgesel Film Oscar’ı dahil 6 ödül kazanan film, 2021’de gösterime girdi.

1969 yılında gerçekleşen Harlem Kültür Festivali hakkında olan film, festivalin arşiv görüntülerinden ve o zamanın önemli isimlerinin verdiği röportaj kesitlerinden oluşuyor.

1969 yılında Vietnam Savaşı’na karşı protestolar düzenlendiği ve bu protestoların şiddetle bastırıldığı günlerde; New York’ta üç gün boyunca süren Woodstock Festivali’nin güneyinde altı hafta süren Harlem Kültür Festival’i gerçekleşiyor. Festivale; Stevie Wonder, Nina Simone, Sly gibi o yılların ve tüm zamanların önemli müzisyenleri ve neredeyse yüz binlerce müzikseverin katılım sağlamasına rağmen festival, aynı dönemde popüler olan Woodstock kadar hak ettiği yeri bulamadı.

Ahmir “Questlove” Thompson, Harlem Kültür Festivali’ne ait arşivi bulundukları yerden çıkarmasıyla, birçok ünlü ismin daha önce hiç görülmemiş konser performanslarını ve dahasını ekrana taşıyor.

Tarihte bir yolculuğa çıkacağınız Summer of Soul’a bir şans verin!

Ünlü müzisyenlerin belgeselleri hakkındaki yazımızı okumak için tıklayın.