Röportaj

Röportaj| Reha Özcan ve yeniden tiyatroyla buluşmak

Mucize Doktor dizisindeki Adil Hoca rolüyle büyük beğeni toplayan, deneyimli tiyatro oyuncusu Reha Özcan'la tiyatro üzerine konuştuk. Yeni sezonda sahnelerde olacak Bir Garip Orhan Veli ve Çıplak Vatandaşlar projelerinden detayları bu röportajda bulabilirsiniz.

 

Çok uzun senelerdir tiyatro yapan bir oyuncu olarak tiyatronun geçtiğimiz yıl yakaladığı popülerliği nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce bu ilgi devam edecek mi?

Tiyatro benim için çok değerli, dolayısıyla ülkemizde tiyatroya artan ilgi beni son derece mutlu etti.Bu ilginin pandemi süreci sonunda da artarak devam edeceğini düşünüyorum.

Şu anda tiyatro sahnesinde sizi iki oyunda izliyoruz. Öncelikle Murathan Mungan’ın da yazar olarak dahil olduğu tek kişilik oyununuz Bir Garip Orhan Veli’den biraz söz eder misiniz?

Bir Garip Orhan Veli nin benim için çok özel anlamları var. Öncelikle ben bir Orhan Veli hayranıyım. Orhan Veli’yi sadece şiirleri ile değil bütünsel olarak hayata bakışıyla, samimi  duruşuyla çok seviyorum.  Aynı şekilde Murathan Mungan günümüz Türk edebiyatında  çok takdir ettiğim ve hayranlık duyduğum bir yazar. Ve son olarak değerli hocam Müşfik Kenter’in bu oyunu uzun yıllar oynamış olması; hem çok ciddi bir sorumluluk, hem de bir onur benim için. Bu oyun benim için çok özel, çok değerli. Yakında yeniden sahnelerde olacağız. Ve bu oyunu hem ülkemizin hem de dünya nın her yerine taşıyacağız.

Peki bambaşka bir komedi drama projesi Çıplak Vatandaşlar’a nasıl dahil oldunuz? 1997 yapımı sinema filmi The Full Monty’yi izlemiş miydiniz?

Evet Full Monty ti izledim ve çok beğedim. Çıplak Vatandaşlar bir komedi oyunu gibi gözükse de aslında her ülkede, özellikle bizim ülkemizde sıklıkla yaşanan ve benim de en hassas olduğum sosyal yaralardan birini, emeği, işçi haklarını konu ediyor. Fabrikaları özelleştirilen ve birden bütün yaşamları altüst olan işçilerin hem aile hayatlarını hem de kendi hayatlarını kurtarma mücadelesi.

Dolayısıyla ben bu konunun insanlara böyle güzel bir oyun ile ulaştırılması fikrinin çok iyi olacağını düşündüm. Tabi Çıplak Vatandaşlar’da müthiş başarılı oyuncular var. Bu kadar iyi bir kadro olunca da karar vermek zor olmadı.

TV dizileri arasında özgün konusu ve senaryosuyla kendisine farklı bir yer edinen Mucize Doktor’da Adil Hoca karakterini canlandırıyorsunuz. Bu projenin sizin için önemi nedir?

Kabul ettiğim projelerdeki en önemli faktör, benim için, yaşama sevinci ve umut barındırması. Bu projede bu faktörlere belki de bugünlerde en çok ihtiyacımız olan mucize de eklendi. Herkes hayatında bir Adil Hoca’ya sahip olmak ister. Adil Hocalar gölge kahramanlardır. Bir nebze görünür yapmak beni heyecanlandırdı.

 

Pandemi süresinde evde kaldığınız dönemde neler yaptınız? Bu kadar üretken bir sanatçı olarak ara vermek hayatınıza nasıl yansıdı?

Biriktir boşalt döngüsünde devinen ve evrilen bir sisteme sahip olduğunu düşündüğüm oyunculuğun uzun zamandır yoğun çalışma temposu nedeniyle vakit ayıramadığım biriktirme alanına yöneldim sanırım. Pandemi döneminde dünyanın dört bir yanındaki sanat etkinliklerine evimizde ulaşma lüksüne sahip olduk. Uzun zamandır okumayı istediğim kitaplara vakit ayırabildim ve en önemlisi ailemle beraber vakit geçirmenin tadını çıkardım. Ara vermek olarak görmedim bu dönemi.

 

Tiyatro sahneleri yakında yeniden açılıyor. Salonları dolduracak izleyicilere söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Evet, Ağustos ayında açık hava sahnelerinde tiyatro seyircisiyle buluşmayı sabırsızlıkla bekliyorum. Kültür bakanlığımızdan salonlarımızda pandemi döneminde alınacak tedbirlerle ilgili çok detaylı bir plan geldi ve sanırım diğer sektörlerden çok daha geniş bir uygulama planı bizimkisi. Biz seyircimizin sağlıklı bir ortamda yeniden tiyatro ile buluşması için azami dikkat göstereceğiz. Bu zor günlerde yeniden sanat ile buluşmak sanırım herkes için çok iyi olacaktır.