MÜZİK

Büyülü gitar, benzersiz yetenek: İsveçli gitarist Yngwie Malmsteen, yeniden Harbiye’de!

Dünyanın en iyi gitaristlerinden biri olan Yngwie Malmsteen İstanbul’a geliyor!

Benzersiz bir müzik tarzına sahip olan Yngwie Malmsteen, 7 yaşından beri gitar çalan bir dahi.

Büyüleyici besteleri ve ikonik sahne performanslarıyla metal dünyasına adını altın harflerle yazdırmayı başarmış olan gitarist, Türk hayranlarına müjdeyi verdi!

Müjdeli habere geçmeden önce sanatçının müzikal geçmişini mercek altına alalım.

Yngwie J. Malmsteen kimdir?

Haziran 1963 doğumlu olan Malmsteen’in gerçek ismi Lars Johan Yngve Lannerbäck.

Henüz 7 yaşındayken gitarla tanışan Lars, Jimi Hendrix’in büyüsüne kapılarak sektöre giriş yaptı. Tesadüf eseri Hendrix’in ölümü hakkında yayımlanan bir programa denk gelen küçük Lars, öylesine büyülendi ki müziğe hiçbir ilgisi olmamasına rağmen gitar çalmaya başladı.

Fender’in Stratocaster model gitariyle adeta aşk yaşayan küçük yetenek, daha 10 yaşındayken kendisini Deep Purple’ın tüm parçalarını çalabilecek kadar geliştirmişti. Deep Purple’ın gitaristi Blackmore’a olan hayranlığı ise bunun en büyük sebeplerindendi.

Başarılı bir flütçü olan ablası Lola da, Lars’ın müzikal yolcuğuna ilham olan kişilerden biriydi. İşte Lars’ın hayatındaki bu iki önemli isim, geliştirdiği benzersiz müzik türünün köklerini oluşturuyor.

Malmsteen’in gençlik yılları ve yükselme dönemi

Lars, gençlik yıllarında Barok ve klasik dönem bestecilerinden de etkilendi. Özellikle Bach, Vivaldi, Beethoven ve Mozart gibi sanatçıların etkisinde kaldı. Okulu giderek ardında bırakmaya başlayan genç müzisyen, hayatının merkezine müziği yerleştirdi. Bu süreçte Lars’a en büyük desteği ise annesi verdi.

Okul hayatı pek de iyi gitmeyen Lars, 15 yaşındayken bir tamir atölyesinde işe başladı. İşte bu iş, genç yetenek için bir dönüm noktası oldu!

Atölyeye tamir için getirilen bir lut Lars’a ilham verdi ve gitarla lutun harmanlandığı yeni bir gitar üretti. Far Beyond The Sun ve Icarus Dream Suite parçalarını da bu yıllarda bestelemeye başladı.

Yngwie Malmsteen - Icarus' Dream Suite Op. 4 [Japanese Philharmonic Orchestra]

18 yaşına gelen Lars, arkadaşlarıyla birlikte 3 şarkılık bir demo kaydı hazırladı. İsveçli yapımcılar için oldukça sıradışı olan bu kayıtlar, Lars ve arkadaşlarını yurtdışına taşıdı.

Öyle ki Shrapnel Music’e ulaşan demolar, Lars için Amerika bileti oldu…

Amerika macerası ve ‘’Malmsteen’’ markası

Teklif üzerine apar topar Amerika’ya uçan Lars, Steeler grubuna dahil olarak bir albüm kaydetti. Albümün ardından Alcatrazz’a katıldı. Bu adım, Lars’ın kendi hayran kitlesini oluşturmasına yardımcı oldu. Daha sonra Lars, solo projelerine yoğunlaşmak adına Alcatrazz’dan ayrıldı. Böylece Yngwie Malmsteen markası doğmuş oldu.

Solo çıkışını Rising Force albümü ile yapan Malmsteen, neoklasik akımın öncülerinden biri olarak kabul ediliyor. Albümün yıldız parçası ise Malmsteen’in daha 15 yaşındayken üzerinden çalışmaya başladığı Far Beyond The Sun bestesi.

Yngwie Malmsteen - Far Beyond The Sun Live (With Japan Philharmonic Orchestra)

İlk solo albümü ile müzik listelerinde 60. sıraya kadar yükselen Malmsteen, bir Grammy adaylığı da kazandı. 1978 yılından beri profesyonel anlamda müzik çalışmalarına devam eden Malmsteen, bugün dünyanın en iyi gitaristlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Neoklasik rock müziğin efsane ismi Malmsteen Harbiye’ye geliyor!

Rising Force, Black Star ve Far Beyond The Sun gibi hitlere imza atan Malmsteen, uzun bir aranın ardından İstanbul’a geliyor!

İlk kez 2004 yılında Hughes Turner Project kapsamında Türkiye’ye gelen Malmsteen, Joe Lynn Turner ile unutulmaz bir konsere imza atmıştı.

Malmsteen 20 yıl sonra, bu kez Harbiye Açık Hava Sahnesi’nde konser verecek. Epifoni organizasyonu ile gerçekleşecek olan konserin tarihi ise 6 Temmuz.

Gitarın büyüsüne kapılmak ve Malmsteen’in 2021 tarihli Parabellum albümde yer alan yeni şarkılarını canlı dinlemek için biletlerinizi almayı unutmayın.

Bu yaz Harbiye’de neoklasik rock rüzgârları esecek!