MÜZİK

Yeraltı Rave Sahnesinin Yıldızları, İngiliz EDM Grubu: The Prodigy

Yüksek dozda EDM için hazırsanız The Prodigy konserinde buluşalım!

The Prodigy, 1990 yılında yapımcı, klavyeci ve söz yazarı Liam Howlett tarafından kuruldu. Temelleri Braintree, Essex’te atılan elektronik dans müziği grubu, ‘’big beat’’ müzik türünün öncüleri olarak kabul ediliyor. Grup üyeleri ise yaptıkları müziği elektronik punk olarak tanımlıyor.

İlk kez yeraltı rave sahnelerinde boy gösteren The Prodigy üyeleri, ilk singleları Charly’i 1991’de yayımladı. Ardından gelen Everybody in the Place isimli single çalışması ise Birleşik Krallık listelerinde ilk beşe girerek grubun gelecek başarılarına göz kırptı. Gelin, rave akımının öncülerine daha yakından bakalım.

The Prodigy’nin Erken Dönemleri: Her Şey Nasıl Başladı?

DJ kimliğini geride bırakarak rave sahnelerine açılmaya karar veren Liam Howlett, evde yaptığı müzikleri profesyonel DJ setlerine taşımayı başardı. Rave serüvenine kapılan Howlett, grubun bugünkü kimliğini kazanmasında rol oynayan iki önemli isimle bu süreçte tanıştı: Keith Flint ve Leeroy Thornhill.

O yıllarda bir barda dansçılık yapan Keith Flint, Howlett’ten kendisi için bir kaset hazırlamasını istedi. İçerisine kendi şarkılarını da ekleyerek karışık bir kaset hazırlayan Liam Howlett, şarkıları hazırlamak için kullandığı Moog Prodigy sentezleyiciden esinlenerek kasetin üzerinde Prodigy yazdı. İşte grubun ismi de bu şekilde konulmuş oldu.

Aralarına Sharky’nin de katılmasıyla resmi olarak kurulan The Prodigy, ilk konserlerine çıkmadan kısa bir süre önce MC kimliğiyle tanınan Maxim’le karşılaştı. Gruba renk katacağını düşünen üyeler Maxim’e The Prodigy’e katılması için teklifte bulundu. Böylece The Prodigy ilk sahnesine beş kişilik bir ekip olarak çıkmış oldu.

Firestarter Prodigy: Rave Listelerini Alt Üst Eden Başarılar

Çıkış singleları Charly ile beklenmedik bir başarı yakalayan The Prodigy, Birleşik Krallık listelerinde birinci sıraya yerleşerek rave kültüründe bir hit haline geldi. 1991-1992 yıllarında ilk stüdyo albümlerini kaydeden grup üyeleri, 300 binden fazla kopya satmayı başardı. Albümle platin plak almaya hak kazanan The Prodigy, İngiliz dans müziğinde bir ikon haline geldi.

Albüm için yayımlanan ön singlelar Birleşik Krallık listelerinde en üst sıralara yerleşirken grup ilk turnesini de tamamladı. Takip eden aylarda haftada en az bir canlı performansla sahneleri dolduran The Prodigy, EDM kültürünün en çalışkan grubu olmayı başardı. Bu başarı, onları ABD ve Japonya gibi uluslararası sahnelere taşıdı.

‘’I’m a firestarter, twisted firestarter.’’

1994’te ikinci stüdyo albümleri Music For The Jilted Generation’ı yayımlayan üyeler, No Good ve Voodoo People gibi hit parçaları piyasaya sürdü. 1997’de yayımlanan 10 şarkılık The Fat of the Land albümü ise müzik otoriteleri tarafından en iyi elektronik müzik albümü olarak kabul edildi. Öyle ki albümde yer alan Smack My Bitch Up, Breathe ve Firestarter isimli şarkılar 100 milyondan fazla dinlenmeye ulaştı.

The Prodigy - Firestarter (Official Video)

Dördüncü stüdyo albümleriyle dünya genelinde tanınmayı başaran grup, albüm tanıtım turnesinde Türkiye’ye de geldi. Turne için İstanbul’a gelen The Prodigy, Abdi İpekçi Spor Kompleksi’nde sahne aldı. Grubun aynı yıl Moskova Kızıl Meydan’da verdiği konser ise 1 milyon kişinin katılımıyla Avrupa’da verilmiş en büyük konser olma unvanına erişti.

Tüm bu başarılar The Prodigy’i Rolling Stone ve Q Magazine gibi dünyacı ünlü dergilerin listelerine de soktu. Grubun canlı performansları ölmeden önce izlenmesi gereken 50 konser arasına girdi.

Rave Dalgası İstanbul’a Geliyor!

Rave kültürünün öncüleri arasında gösterilen ve daha önce bir kaç kez İstanbul’da ağırladığımız The Prodigy, uzun bir aranın ardında yeniden İstanbul’a geliyor. 23 Temmuz Pazar günü, Küçükçiftlik Park’ta gerçekleşecek olan konserde elektronik dans müziğinin evrimine şahit olacaksınız. Müzik, dans ve biraz da elektronik punk diyenlerdenseniz biletlerinizi şimdiden alın deriz.

The Prodigy’e hazırlanın!

The Prodigy’nin unutulmaz sahne şovlarına eşlik edebilmek için hazırladığımız playliste göz atmayı unutmayın. Dikkat! Bu playlist yüksek dozda EDM içerebilir. Keyifli dinlemeler!