MÜZİK

Biz Aşkın Üzerindeyiz Güzelim!

Oyunbaz tiyatrosu 10. senesini asla eskimeyen bir Anton Çehov oyunuyla kutlamaya karar vermiş. Vişne Bahçesi, miraslarını son damlasına kadar harcayıp, ellerinde vişne bahçelerinden başka bir şey kalmayan soylu bir ailenin ve ev ahalisinin son çırpınışlarını anlatıyor. Borçlarına karşılık açık arttırmayla satılacak arazilerinin yerine yazlık evler yapılacağını bildikleri halde bir yandan üzülüyor, bir yandan son paralarıyla partiler vermeye devam ediyorlar. Şimdi bu oyunun 19 yy’da geçtiğine kim inanır?

İnanmayacaksınız ama, sahne tasarımı, kostümleri ve müzik seçimiyle Vişne Bahçesi, gördüğünüz en retro Çehov yorumu olabilir! Şu aşağıda gördüğünüz fotoğraflar yeni Wes Anderson filminden kareler desem beğenirdiniz ama Vişne Bahçesi! ☺

 

 

 

Aile gelirlerinin son damlasına kadar şarkılarla partilerken, mülkiyet, efendilik ve kölelik üzerine tiradlar da hafife alınmayacak kadar güçlü canlandırılıyor. Aslında oyunun en büyük başarısı burada. Klasik bir metni, üzerinde oynama yapmadan sahnelerken küçük tavır değişiklikleriyle değiştirmişler. Böylece eser gücünden bir şey kaybetmeden tazelenmiş. Örneğin, “biz aşkın üzerindeyiz” sözleriyle kız arkadaşına romantizmin ne kadar uydurma bir kavram olduğunu anlatan müzmin öğrenci (Noyan Arat) sanki dalga geçtiğimiz Issız Adam karakterine dönüşmüş. Dramatik bir sahne sırasında, arka planda evin 19.yy hipster garsonu (Orkan Varan) oraya ait değilmiş gibi dans ediyor. Bütün bunlarla birlikte ana karakter Andreyevna hiç karakterini bozmadan Fransızca şakıyıp sonra da “Benim Adım Çapkın Kız” şarkısıyla coşuyor. Bu yabancılaşma öyle doğal yedirilmiş ki sırıtmıyor ve oyunun modern mizahı tıkır tıkır işliyor.

Oyunbaz Tiyatrosu, Vişne Bahçesi’ni 70’lerin pop klasiklerinden seçtikleri şarkılarla bezeyerek sanki bir kır düğününe çevirmiş. Sanki kalabalığın arasında dolaşıp hafif çakır keyif, memleket meselelerinden konuşanlar, “abi ben çok ciddi bakmıyorum ilişki olayına” diyen küçük kazanovalar, kalbi kırılan hayalperest budalalar, hayatı boyunca hiç çalışmamış ev sahipleri ve hayatı boyunca çalışmaktan başka bir şey yapmamış hizmetkarlarla sohbet ediyorsunuz. 2 perdelik bu güzel komediyi Talimhane Tiyatrosu –  Şişli Black Out Sahnesi‘nde izleyebilirsiniz.

Bilet bak ☂