MÜZİK

Türkiye’nin En Orijinal Sesleri

Yerli müzik sahnesi son iki üç yıldır en parlak günlerini yaşıyor diyebilir miyiz? Evet, gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz bunu. Son yıllarda kümülatif şekilde çoğalan yetenekli gruplar, sesini ve kalitesini yükselten yerli vokaller Türkiye’nin müzik konusunda iddialı bir yola girdiğinin sinyallerini veriyor. Bahsettiğimiz isimleri tek tek incelediğimizde her birinde farklı bir ışık yakalıyoruz.

Samimi Profesyonellik: Büyük Ev Ablukada

Büyük Ev Ablukada’nın yaptıklarını takip ediyorsanız, Türkiye sınırları içerisinde bambaşka bir dünya yarattıklarını fark etmişsinizdir. Profesyonel müzik hayatlarını, olabilecek en samimi şekilde stüdyoya taşıyan grup için müziğin en geyik hali diyebiliriz. Kullandıkları takma isimler bile insanın kafasını açıyor. Sahiplendikleri jargon, alışılmamış deneyimlere kapı aralıyor. Tam da bu yüzden Büyük Ev Ablukada konserleri tabuları yıkıyor. Eğer hala bu deneyimi yaşamadıysanız Zorlu PSM STUDIO’da gerçekleşen Lokalize konser serisi kapsamında onları dinleyebilirsiniz. biletleri de şuraya iliştirelim.

Bir acayip kadın! Gaye Su Akyol

Hiç mi hiç alışmadığımız bir tarza imzasını attı. Türk sanat müziği desek değil, alternatif rock desek değil. Bu tarzın öncüsü ve hala tek sahibi. Özgünlüğü de buradan geliyor. Çünkü eşi benzeri yok. Çilingir sofralarının en marjinal ismi oldu çıktı. Konserlerdeki stili de ayrı bir tez konusu olabilir. Sık sık konser veren ama biletleri hemen tükenen Gaye Su Akyol’u canlı izlemek için takipte kalmanızı tavsiye ediyoruz.

Gaye Su Akyol - Anlasana Sana Aşığım (Official Video)

İstanbul’dan çıkan en fütüristik şey: Jakuzi

Synth-pop sevenlerin ortak derdi, yerli müzik piyasasında bu ritimlere rastlayamamak. Jakuzi bu derdi sonsuza dek ortadan kaldırdı. Muhtemelen onları ilk dinlediğinizde, Türkçe şarkı sözlerini duyana kadar İstanbul çıkışlı olduklarını tahmin edemezsiniz. Ama hepinizin Jakuzi’yi çoktan keşfettiğinizi biliyoruz. Bu tuhaf grubu en son Salon İKSV’de dinlemiştik. 6 Temmuz’da Gece Gezmesi kapsamında İstanbul sokaklarında olacaklar. Bilerler şurada.

Jakuzi - Istediğin Gibi Kullan (Official Video)

Gevende Dili ve Edebiyatı’na Giriş 101

Gevende, uzun zamandır derdini farklı bir dille anlatmaya çalışıyor. Bizler de onları can kulağıyla dinlemeye devam ediyoruz. Yarattıkları dil ve oluşturdukları stil, lokal sahnenin sınırlarını çoktan aştı. Gevende’nin sınırları ortadan kaldıran performansı için 3 Haziran’da Burgazada’daki Peyote-Cennet Bahçesi’nde gerçekleşecek konseri kaçırmayın deriz. Biletleri şuraya bırakıyoruz.

Gevende Live at Mezzo Voce - Corsica, Fr

Elektronik mistisizm için Norrda

Doğunun mistik ritimlerini elektronik öğelerle birleştiren pek çok grup ya da onlarca yerli vokal sayabiliriz. Ama Norrda öyle bir grup ki kliplerinde yarattığı görsel dünyayla diğer gruplardan sıyrılıyor. Onları ilk kez 2008 yılındaki “I Know” şarkılarıyla ve klipteki tribal şölenle tanımıştık. Sesleri solukları çıkmıyor derken 2016 yılındaki muazzam albümlerine kavuştuk. Grup üyelerinin ne kadar yetenekli olduklarını size şöyle anlatalım; Portecho’dan tanıdığımız Deniz Cuylan ve Nada’dan aşina olduğumuz Selen Hünerli de Norrda’da! Bu arada küçük bir tüyo verelim, BabaZula seviyorsanız Norrda’yı sevmemeniz mümkün değil.

I Know (Official Norrda VideoClip )

Doğaçlama soslu deneysellik: Rebel Moves!

Zamanında reklam müzikleri yapan Ömer Ahunbay’ın deneysel çalışmalarının sonucu olarak ortaya çıkan Rebel Moves, bundan tam 10 yıl önce hepimizi çok mutlu eden notaları lokal sahneye taşımıştı. Rebel Moves’u şöyle ifade edebiliriz; güçlü ve yetenekli bir kadro, reggae, funk, etnik müzik, elektronik, caz ve hiphop sound‘larını kullanarak kulaklarımızı şenlendiriyor.

Palmz nam-ı diğer Palmiyeler

Manchester’dan ithal gibi duran orijinal müzikleriyle İstanbul gece hayatını renklendiren neşeli grup Palmiyeler, şu sıralar Spotify’daki keşif listelerinin göz bebeği. The Ringo Jets ve The Away Days gibi İstanbul’dan çok Avrupa’da çalacaklarını hissediyoruz. Şarkı sözlerinde hikayesel anlatımlar bulabilir ve kendilerini Salon İKSV gibi mekanlarda yakalayabilirsiniz.

Palmiyeler - Karbeyaz [Official Video]