MÜZİK

2022’de Türkiye Neler Dinledi? Popüler Müzik Listelerine Göre En Çok Dinlenen Müzik Türleri

2022'yi şarkılarla yeniden hatırlıyoruz.

Dijital müzik platformlarının hayatımızın vazgeçilmezi olduğu bu günlerde, 2022’deki müzik dinleme alışkanlıklarına göz atmazsak olmaz. Gelin birlikte Türkiye’nin bu yıl dinlediklerine göz atalım.

Bu Yıl Ülke Genelinde Türkçe Rap Havası Hakimdi: Yılın Şarkıları

İmdat, imdat!

Türkiye, 2022’yi Türkçe rap ile geçerdi desek abartmış olmayız. Birçok yeni rap sanatçısının çıkış yaptığı 2022’de rap şarkıları müzik listelerini domine etti. Fakat bir şarkı vardı ki yıl boyunca tüm ülkeyi esir aldı. İmdat. Şarkı, kısa sürede yaklaşık 80 milyon dinlenmeye ulaştı. cakal’ın hit parçası İmdat, sadece müzik platformlarında değil, sosyal medyada da birçok akıma öncülük yaptı.

Cakal - İmdat ( Official Music Video )

UZI’nin ARASAN DA, PAPARAZZI, CINDY ve Umrumda Değil isimli şarkıları, 100 milyondan fazla dinlenerek Yılın Şarkıları listesinin ilk sıralarında yer aldı. Bu başarı UZI’ye “Yılın En Çok Dinlenen Sanatçısı” unvanını kazandırdı. Ezhel – Nerdesin; Lvbel C5 – GELMEZSEN GELME, 10 NUMARA; Sefo – Afettim, Tutsak, Bilmem mi?  Yarım Kalır ve ATE – Diğer Yarım isimli parçalar da yıl boyunca milyonlarca kez dinlenerek tüm listelerde rap müziğin hakimiyetini sağlamlaştırdı.

Eğer siz de sıkı bir rap/hiphop dinleyicisiyseniz rap&hiphop etkinliklerini bir araya topladığımız rehberimize göz atmayı unutmayın.

Pop ve alternatif müzik de 2022 yılında Türkiye’yi yalnız bırakmadı. Yılın en çok dinlenen şarkısı pop müzik ikilisi KÖFN’ün Bi’ Tek Ben Anlarım isimli parçası oldu. Mart ayında yayımlanan single, kısa sürede 100 milyon dinlenmeye ulaştı.

KÖFN - Bi' Tek Ben Anlarım - (Official Video)

R&B ve pop türleriyle tanıdığımız Güneş ise Suçlarımdan Biri ve NKBİ isimli parçalarıyla 2022’nin en sevilen isimlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Madrigal – Seni Dert Etmeler, Can Koç – Gökyüzünü Tutamam, DKTT – Gitme, Zeynep Bastık – Ara, Mavi Gri – Alt Üst Olmuşum ve Yüzyüzeyken Konuşuruz – Dinle Beni Bi’ yıl boyunca ülkenin modunu yakalayan diğer parçalar arasında yer aldı.

Türkiye’nin 2022’de en çok dinlediği yabancı şarkı ise Tom Odell – Another Love oldu. Şarkı, Spotify’da 1 milyardan fazla dinlenmeye sahip. Sosyal medyadaki Another Love’la paylaşılan halay videolarının etkisini buradan da anlayabiliriz. :)

Trend Alarmı: Yılın Viralleri

Isabelle, seninle mezara ben

Gecemi gündüz eden

Geçmiş yılların müzik kanalları ve radyo programları yerini sosyal medya platformlarına bıraktığı için şarkıların kaderini de sosyal medya akımları belirledi aslında. Dedublüman grubunun 50 milyon dinlenmeye ulaşmış Gamzedeyim Deva Bulmam isimli parçası bunun en güzel örneği. Simge – Aşkın Olayım, Zeynep Bastık – Ara ve Edis – Martılar ise story’lere ve reels’lara eşlik eden diğer parçalar. Yılın şarkılarında olduğu gibi trendler listesinde de rap müzik etkisi kendisini hissettirdi. Ezhel, UZI, cakal, Murda ve Sefo gibi yılın parlayan yıldızlarına Motive, ATE, Lvbel C5, BEGE, Semicenk, Lia Shine ve Reynmen gibi isimler eşlik etti. Nerdesin, KÂR, SENİN UĞRUNA, Daima, ISABELLE ve Aden P2 ise yılın favori viralleri arasında yer alan rap şarkıları.

2022’de eski şarkıların etkisi de hissedildi. Emre Fel’in Merhabalar isimli cover’ı ülkeyi Barış Manço’lu yıllara götürdü. Müslüm Gürses’in Seni Yazdım isimli başarılı eseri de trendlere yön veren şarkılar arasında yer aldı. Kader – Adamım ve Diyar Pala – Anla ise tüm ülkeyi 2000’li yıllara götürdü. En az rap müzik kadar etkisini hissettiren pop dalgası bu yıl da tarihe geçecek efsane parçaları dinleyicilerle buluşturdu. Tarkan, Geççek isimli single’ı ile müziğe kaldığı yerden devam etti. Gülşen – Lolipop, Hadise – Küçük Bir Yol, İkilem – Bu Saatten Sonra ve Buray – Girdap trend müzikler listesine girerek pop müziği bu yıl da Türkiye’nin zirvesine taşıdı. Rock müzikte ise Duman – Dibine Kadar gibi klasiklerden Sena Şener – Porselen Kalbim gibi yeni virallere yelken açıldı.

Bu yılı şarkılarla yeniden hatırlamak isteyenler için çalma listesini aşağıya bırakıyoruz.