MÜZİK

Sigur Rós: Post-Rock’un İzlanda’dan Çıkan İkonu

İzlanda'dan yayılan post modern melodiler İstanbul'da yankılanacak!

Son 20 yılda müzik dünyasında büyük bir etki yaratan Sigur Rós, İzlanda’nın yerel müzik sahnesinin ötesine geçerek dünya çapında takipçi kitlesine ulaşmayı başardı. Grubun hikayesi ise oldukça ilginç. Bu içerikte sizlere Sigur Rós’un kökenlerinden, müziklerinin özelliklerinden ve en ünlü albümlerinden bahsedeceğiz.

Kökenleri ve Müzik Tarzları

Sigur Rós, 1994 yılında Reykjavik, İzlanda’da kuruldu. Yola Jón Þór “Jónsi” Birgisson (vokal ve gitar), Georg Hólm (bas gitar) ve Ágúst Ævar Gunnarsson (davul) ile başladılar. Başlangıçta daha geleneksel bir rock tarzına sahip olan grup daha sonra kendi benzersiz müzik tarzlarını yaratmak için deneysel bir yol izlemeye karar verdi.

Sigur Rós’un müzik tarzı, post-rock olarak adlandırılan bir tür. Geleneksel rock müziğinin sınırlarını zorlayan deneysel bir yaklaşımı benimsiyorlar. Genellikle parçalara gitar, bas, davul ve vokal gibi geleneksel rock enstrümanlarının yanı sıra piyano, yaylılar ve elektronik sesler de dahil ediliyor. Bu tanımın tam karşılığı olan Sigur Rós daha önce duyulmamış atmosferik tarzları ile dikkat çekiyor.

En İyi Albümleri

İzlanda’nın en popüler gruplarından biri olan Sigur Rós, kariyerleri boyunca birçok unutulmaz albüm yayımladı. İşte bu albümlerden bazıları:

Ágætis byrjun (1999)

Ágætis byrjun Sigur Rós’un en ünlü albümlerinden biri. Çıkış zamanlarında İzlanda’da büyük bir etki yaratan Ágætis byrjun kısa sürede dünya çapında bir hayran kitlesi kazandı. Albüm, özellikle “Svefn-g-englar” adlı şarkıyla tanınıyor.

Sigur Ros - Svefn-g-englar

( ) (2002)

Bu albüm adından da anlaşılacağı gibi Sigur Rós’un en tuhaf çalışmalarından biri. Tüm şarkılar İzlandaca veya belirli bir dilde değil. Tamamen anlamsız bir dilde yazılmış. Minimalist bir tarzı benimseyen albümün en ilgi çekici yanı ise genellikle sessizlikle dolu olması.

Sigur Rós: Untitled 3

Takk… (2005)

Takk…, Sigur Rós’un en başarılı albümlerinden biri olarak kabul ediliyor. Öyle ki grubun hit parçaları arasında yer alan “Glósóli” ve “Hoppípolla” gibi şarkılar Tak… albümünde yer alıyor.

Sigur Ros - Glósóli [Official Music Video - 4K]

Með suð í eyrum við spilum endalaust (2008)

Sigur Rós, bu albümde daha popüler bir tarz benimsedi. Albümdeki şarkılar daha coşkulu ve ritmik bir yapıya sahip. Bu albüm grubun daha önceki çalışmalarından farklı bir yaklaşım içerdiği için bazı hayranlar arasında tartışmalara da yol açtı.

Sigur Ros-All Alright

Kveikur (2013)

Kveikur, Sigur Rós’un yayımlanan son stüdyo albümü. Bu albümde, grubun müziği daha karanlık ve yoğun bir hal alıyor. Kveikur, özellikle “Brennisteinn” adlı şarkısıyla dikkat çekiyor.

Sigur Rós - Brennisteinn [Official Video]

Konserleri ve Sahne Performansları

Sigur Rós, müziklerinin ötesinde sahne performanslarıyla da dikkat çekiyor. Konserlerinde görsel sanatları ve müziği birleştiren grup, izleyicilere her seferinde unutulmaz bir deneyim yaşatıyor. Müziklerin atmosferik özelliklerini artırmak için sahne arkasında büyük bir ekran kullanılıyor. Bu ekran, müzikle senkronize edilmiş görsel efektlerle birlikte şarkıların birer hikayeye dönüşmesini sağlıyor. Kısaca Sigur Rós’un başarısı asla tesadüf değil.

İzlandalı Post-Rock Devi KüçükÇiftlik Park’ta!

İzlandalı post-rock grubu Sigur Rós’u %100 Müzik’in katkılarıyla, KüçükÇiftlik Park’ta canlı dinleyeceğiz.

28 Temmuz’da KüçükÇiftlik Park’ta gerçekleşecek olan Sigur Rós konseri, Epifoni ve URU organizasyonuyla gerçekleşiyor. Müzikte kalıplaşmış sınırların ötesine geçen Sigur Rós’un yaratıcı ve etkileyici müzik serüvenine ortak isteyenler biletlerini şimdiden alabilir!

Sigur Rós’un son konserlerinde çaldığı şarkılardan hazırladığımız çalma listesini dinleyerek ısınma turlarına başlayabilirsiniz! Keyifli dinlemeler…