MÜZİK

Sessiz Olun Film Başlıyor!

Daha önce hiç sessiz film izlediniz mi? 2011 yapımı Oscar ödüllü The Artist gibi modern yapımlardan değil, henüz sinemaya diyalogun sesle birleşerek uğramadığı, bütün hikayenin müzik ve perdedeki aksiyonla anlatıldığı Charlie Chaplin, Buster Keaton, Fritz Lang dönemlerinden bahsediyorum. Sessiz Sinema Günleri ile 3 – 6 Aralık’ta  bu deneyimin sadece nostaljik aktivite şey değil, bir sinema deneyimi olarak da ne kadar değerli olduğunu keşfedeceğiz.

Artık sinemaya giderken gözlüğümüzün üstüne ekstra bir gözlük takarak perdeden atılan kurşunları yakalamaya çalıştığımızdan içinde ses olmayan bir film düşüncesi tuhaf gelebilir. Ancak sinemanın canlı orkestralar eşliğinde izlendiği 1920’lerde filmler izleyici hiç de “sessiz” gelmiyordu eminim. Hatta 1927’de ilk sesli film çekildiği zaman Chaplin’in “sesli filmlerin modası altı ayda geçecek dediği” söyleniyor.

İstanbul Modern, Pera Müzesi ve Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek Sessiz Sinema Günleri’nin programı başka zaman kolay kolay izleyemeyeceğimiz filmlerle dolu. Kontenjanı da kısıtlı olduğundan, biletler satışa çıktığında,  izlemek istediğiniz seanslarla ilgili hızlı hareket etmeniz gerekiyor.

sessisfilm

Sinema tarihinin asla unutulmayacak yönetmeni / oyuncusu Charlie Chaplin’in filmleri seri halinde gösterilecek.

Komedinin “poker suratlı” ustası Buster Keton’ın yeni evli bir çiftin hazır bir setten kendilerine ev yapmaya çalışmalarını anlatan filmi “One Week” izlenebilecek.

Birçok korku filminin ilham noktası olan, sinema tarihinin ilk korku/gerilim filmlerinden Les Vampires’in 10 bölümü birden gösterilecek.

F.W. Murnau's “Faust” (1926)

F.W. Murnau’s “Faust” (1926)

Alman dışavurumcu sinemasının klasiklerinden,  F. W. Murnau imzalı Faust ile eşcinsellik temasının işlendiği ilk film Anders als die Andern de programın merak uyandırıcı filmlerinden.

Biletler yakında satışa açılacak.