MÜZİK
Opera Sanatçıları Hakkında 5 İlginç Bilgi
Oldukça yoğun bir çalışma programına sahip olan opera sanatçılarına yakından bakalım!
1600’lü yılların İtalyasını hayal edelim; Floransa’da, Arno Nehri’nin yanındayız. Buram buram Rönesans kokuyor ve bir grup sanatçı Greek’ten gelen oyun kültürüne farklı bir yorum katmak istiyor. Bu yorumlar yavaş yavaş opera sanatını doğuruyor. Sonunda ilk somut örnek olarak “Dafne” büyük ses getiriyor. Vernio Kontu olan Giovanni Bardi’yi anmadan geçmeyelim bu emekleme döneminde. Operaya gönül verenlere sarayını açması ve desteği takdire şayan.
Emekleme döneminden çıkalım, operanın Avrupa’ya yayılma hızı gibi biz de zamanda hızlı bir yolculuk yapalım. Pavarotti, Callas, Caruso, Beniamino Gigli ve Sutherland, günümüze uzanan opera yolculuğunun en önemli sanatçılarından. Peki ya şimdinin opera sanatçıları? Onlar hakkında ilginç bilgileri keşfetmeye ne dersiniz?
1) Düzenli Egzersiz
Oldukça yoğun bir çalışma programına sahip olan opera sanatçıları için en önemli aktivite egzersiz. Güçlü performanslarını korumak için her gün ses ve beden egzersizleri yapmaları sanatçılar için büyük önem taşıyor. Ayrıca sağlıklı beslenmek ve günlük yaşama özen göstermek gibi detaylar da opera sanatçılarının dikkat ettiği konu başlıkları arasında yer alıyor.
2) Opera Sanatçısı Ünvanı
Opera sanatçısı olabilmenin ilk basamağı ilgili üniversitelerin devlet konservatuarlarının opera bölümünü tamamlamak. Öğrencilere lisans eğitimi süresince şan, piyano, oyunculuk, mimik, dans, makyaj ve diksiyon gibi çeşitli dersler veriliyor. Sadece lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler ‘’opera sanatçısı’’ ünvanını alabiliyor.
3) Opera Sanatçısında Aranan Nitelikler
Eğitim süreci bir hayli zor olan opera sanatında aranan nitelikler sanatçıları daha da değerli kılıyor. Ses, müzik ve oyunculuk alanlarında beklenen donanımın dışında, ifade gücü ve sorumluluk duygusu gibi özelliklere de dikkat ediliyor. İşte tam da bu yüzden, sanat camiasının İsveç çakısı olarak niteleyebileceğimiz opera sanatçıları, sahip oldukları yetkinliklerle hayranlık uyandırıyor.
4) Sahnelenecek Rolü İçselleştirmek
Sahnelenecek gösteride hiçbir kusurun olmaması opera sanatçısı için büyük önem taşır. Bu yüzden ses ve beden egzersizlerine bir yenisini daha ekleyelim: Bitmek bilmeyen provalar. Opera sanatçısı kusursuz bir performans sergilemek için karakterini detaylı bir şekilde araştırır. Kostümlü, dekorlu ve danslı provalar ise gösteriden önce defalarca kez tekrarlanır.
5) Opera Sahnesinde Ekip Çalışması
Opera sanatçısına pratiklerinde korrepetitor yani piyano çalan bir sanatçı eşlik eder. Tüm provalar piyano eşliğinde gerçekleştirilir. Provalarda sahnelenecek bölüm ise orkestra şefi ve oyun rejisörü etrafında şekillenir. Bir opera sahnelemek müzikten kostüme, danstan dekora uzanan detaylı bir ekip işidir.