MÜZİK

Nereden geliyor bu ilham perileri?

Sanatla ilgilenen, üreten, durmadan yeni şeyler ortaya koyan insanların ilhamlarını nereden aldıklarını merak ettik.

Kimisi kendini yollara vuruyor, kimisi inzivaya çekiliyor, kimisi şairlerden, kitaplardan ve müzisyenlerden etkileniyor.

İşte ilham verenler…

The Beatles

The Beatles üyeleri 1968 yılında atıyor kendini yollara. Yolculuklarının rotası Hindistan. Hindistan’da Maharishi Mahesh Yogi’s Ashram’da inzivaya çekiliyorlar. İçlerine kapanıp, ruhsal bir yolculuğa çıkıyorlar. Tıpkı sufiler gibi günlerce tapınaklarda aç susuz kalıp sessizliğe gömülüyorlar. Ardından dünyanın gelmiş geçmiş en iyi albümlerini yapıyorlar: “Abbey Road” ve “White Album”

beatles-at-rishikesh

 

Coldplay

Coldplay üyeleri de tıpkı Beatles gibi son zamanlarda pusulasını doğuya çevirdi. Son kliplerinde gördüğümüz üzere onlar da Hindistan’ın ruhani etkisi altında. Son albümlerini yaparken Mevlana’dan ilham aldıklarını da bir röportajlarında belirtmişlerdi. “A Head Full Of Dreams” albümü, grup üyeleri için içsel bir yolculuk. Bunu hem albümün kapağındaki Mandala görsellerinden, hem de şarkılardaki Mantra esintilerinden anlayabiliyoruz.

Coldplay - Hymn For The Weekend (Official Video)

Duman

Duman grubunun üyeleri de albüm kayıtları için uzaklara gitmeyi tercih edenlerden. Onların rotası İrlanda. 2008 yılında İrlanda’ya giderek, Dublin’de iki aydan fazla zaman geçirmişlerdi. 2009 yılında çıkardıkları “Duman I” ve “Duman II” albümlerinin kayıtlarını Dublin’deki ünlü Grouse Lodge Recording Studios’da tamamladılar. İyi ki de gitmişler.

duman-studyo_640

 

Yıldız Tilbe

Nev-i şahsına münhasır Yıldız Tilbe’nin ilham kaynağı ise diğer hikayelere hiç benzemiyor. Gazetelerin 3. sayfa haberlerini okuyup, oradaki aşklardan beslendiğini söyleyen Tilbe, bazen yazdığı şarkıların sözlerini çok dramatik ve tehlikeli bulduğu için yırtıp atıyormuş. Ne demişler “Delidir ne yapsa yeridir.” :)

Madonna

Madonna dünyadaki pek çok isme, belki de herkese ilham kaynağı olan bir dünya starı. Elbette onun da ilham aldığı bazı şeyler var. David Bowie’nin ölümünden sonra sosyal medya paylaşımlarında defalarca belirttiğine göre David Bowie’yi çok ilham verici buluyormuş. Bowie’nin benzersiz, dahi, çığır açıcı olduğunu düşünüyormuş.

madonna david bowie

 

Lady Gaga

Hepinizin kolayca tahmin edebildği üzere Lady Gaga tek bir şeyden beslenecek kadar standart biri değil. Onun rengarenk ve kışkırtıcı dünyası pek çok şeyin birleşiminden oluşuyor. Çocukluğunda babasının rock albümlerini dinleyerek beslenmeye başlamış.Üniversite yıllarında ise takıntılı bir şekilde Queen ve Elton John dinlemiş. Andy Warhol de Lady Gaga’yı etkileyen kilit isimlerden biri olmuş. Onun ilham kaynağı olan en önemli isimlerden biri ise Deepak Chopra. Deepak Chopra, Hindistan kökenli, alternatif tıp uzmanı ve spiritüel konularla ilgilenen bir yazar. İşte Gaga’nın Disney kahramanlarını andıran karmaşık dünyası da böyle oluşmuş.

ladygagaelton-624-1367004235

 

Tarkan

Tarkan uzun yıllardır röportaj vermeyen, özel hayatını sır gibi saklayan bir isim. Ama şarkılarından ve bir iki röportajından anladığımız kadarıyla ona ilham veren şey, aşk! Saf sevgiyi, beklentisiz ve oyunsuz aşkı her şeyden fazla önemsiyor.

Belki de dünyada aşktan daha fazla ilham verici bir şey yoktur, kim bilir…

tarkan