MÜZİK

Kop Gel Günahlarından: İbrahim Tatlıses Konserleri

Arabesk müziğin son kalesi İbrahim Tatlıses, sahnelere kaldığı yerden devam ediyor...

Şarkıcı, oyuncu, sunucu, yapımcı, besteci…

Sanat dünyasının en sevilen isimlerinden biri olan İbrahim Tatlıses, 70’li yıllardan bu yana müzik çalışmalarına devam ediyor… Bugün hâlâ Türk halk müziği listelerinin zirvesinde yer alan Tatlıses’in konserleri ise merakla bekleniyor.

Yaklaşan konserlere geçmeden önce sanatçının kariyer öyküsünü bir kez daha inceleyelim.

İbrahim Tatlıses nasıl keşfedildi?

Ocak 1952’de Şanlıurfa’da dünyaya gelen İbrahim Tatlı, yedi çocuğun en büyüğüydü.

Hiçbir zaman okula gitmeyen sanatçı, henüz küçük bir çocukken su satarak ailesine yardımcı oldu. Yaşı ilerleyince inşaatlarda çalışmaya başlayan Tatlıses, soğuk demir ustalığı yaptı. Çalışırken bir yandan da türküler tutturan sanatçının hayatı, bir gün Adanalı bir sinemacı ile karşılaşmasıyla tamamen değişti.

Adanalı sinemacı tarafından keşfedilen şarkıcı, ilk önce Adana’ya oradan da Ankara’ya gitti. Çeşitli gazinolarda ve pavyonlarda sahne aldı. Tatlıses’e asıl ününü kazandıran gelişme ise 1974’te yaşandı.

Ankara’nın meşhur pavyonu Kınalı’da ‘’Ayağında Kundura’’ şarkısını seslendiren sanatçı, kısa sürede yapımcıların ilgisini çekti. İlk önce Ankara Radyosu’na ardından bir yılbaşı programı için televizyon ekranlarına çıktı.

İbrahim Tatlıses - Ayağında Kundura (Official Video)

70’li yılların sonlanmasıyla birlikte İstanbul serüveni de başlayan Tatlıses, yeni şehrinde kendisine soy ismini veren Yılmaz Tatlıses ile tanıştı.

İşte ‘’İbrahim Tatlıses’’ markasının temelleri de böylece atılmış oldu!

İbrahim Tatlıses’in sanat hayatı

1968 tarihinde dinleyicilerle buluşan İndim Gönül Bağına / Kırmızı Gülleri Fidan Eyledim isimli 45’lik ile müzik dünyasına adım atan İbrahim Tatlıses, kısa sürede sektörü domine eden bir sanatçı oldu.

1976’da dışarıdan okuyarak ilkokul diplomasını da alan müzisyen, tam 2 yıl sonra sinema sektörüne giriş yaptı. İlk projesi ise Ayağında Kundura-Ceylan filmi oldu. Bunu 1979 tarihli Kara Yazma ve 1983 tarihli Günah filmleri takip etti.

Sanatçıya ‘’oyuncu’’ kimliğini kazandıran asıl proje ise yönetmenliğini de üstlendiği Mavi Mavi filmi oldu.

Hülya Avşar’la birlikte başrol koltuğunu paylaşan sanatçı, 80’li yılların en çok konuşulan filmine imza attı. 1987’de İdobay Müzik’in kurulmasıyla birlikte ünü adeta tüm Türkiye’yi sardı. 1993 tarihli Mega Aşk albümünde yer alan Seni Sevmediğim Yalan parçası ise tüm radyoları etkisi altına aldı.

İbrahim Tatlıses - Seni Sevmediğim Yalan (Official Audio)

1994’de yayımlanan Haydi Söyle albümü ise kariyerinin mihenk taşlarından biri oldu. Albümde yer alan Nankör Kedi, Tombul Tombul ve Haydi Söyle isimli parçalar milyonlarca dinlenmeye ulaştı.

Aynı başarıyı 2004 tarihli Aramam albümüyle de yakaladı. Kariyeri boyunca sayısız hite imza atan Tatlıses, son albümünü ise Türkü Dinle, Türkü Söyle, Türkü Oyna adıyla 2017’de yayımladı.

İbrahim Tatlıses - Nankör Kedi (Official Video)

İbrahim Tatlıses konserleri yeniden başlıyor!

Türk halk müziğinin ikonik ismi İbrahim Tatlıses, geçirdiği kaza nedeniyle uzun bir süre sahnelere ara vermişti.

12 yıllık bu uzun aranın ardından Eylül 2021’de sahnelere geri dönen Tatlıses, yeni konser programıyla tekrar karşımızda!

Peki, takvimde neler var? İşte yaklaşan konserler:

  • 8 Ekim: Çukurova Üniversitesi Açıkhava Tiyatrosu, Adana
  • 9 Ekim: GAÜN Mâvera KSM – Açıkhava Sahnesi, Gaziantep
  • 10 Ekim: 11 Nisan Kapalı Spor Salonu, Şanlıurfa

İmparatoru canlı dinlemek için biletlerinizi almayı unutmayın.

Kal benim için!