MÜZİK

Klasik Müziğe Giriş 101!

Klasik müzik mi? Lanet olsun! Bir türlü sevemedim şunu…

Dur, yakınma! Sen de entelektüel tarafını beslemelisin. Biraz vizyonunu geliştirmek biraz da farklı kültürlere dâhil olmak için, en azından temel düzeyde bir klasik müzik dinleyicisi olmanda fayda var. Rock müzik, pop müzik, hip-hop ya da R&B derken gerçek sanat eserlerinden gittikçe uzaklaşıyoruz. Pop kültürü her gün biraz daha kanımıza işliyor.

Ama bazen biraz durup, kendimizi notaların matematiğine bırakmak gerek. Sandığından daha keyifli bir deneyim yaşayacağını sana garanti ediyoruz. Şimdi derin bir nefes al ve önerilerimizi dikkatlice oku.

İşte sana klasik müziği sevdirecek 5 küçük tüyo!

1. Önce seni en çok ilgilendirecek olandan başlayalım. Girdiğin her ortamda klasik müzik muhabbetinden uzak mı kalıyorsun? Eğer klasik müzik dinlemeye başlarsan, bu bir bağımlılık olacak. Böylece her ortamda entelektüel imajınla dikkat çekeceksin. İşe bir de bu tarafından bak.

2. Eğer klasik bestecilerden hiç haberdar değilsen, işe Mozart’ı tanıyarak başla. Hatta Mozart’ın hayatını anlatan film Amadeus’u izle. Filmden çok etkilenecek ve ünlü sanatçının hayatı ve müziğine büyük ilgi duyacaksın.

3. Klasik müziğin demirbaşlarını tanımak da bir yöntem! Kemanın büyüleyici sesine bir kez alıştığında, sık sık dinlemek isteyeceksin. Kemanla çaldığı enstrümantal şarkıları, kendine özgür danslarıyla birleştiren Lindsey Stirling’in video kliplerini izlemeni öneriyoruz. Bu gizemli kız dünyanın en çok izlenen performans sanatçıları arasında yer alıyor. Lindsey Stirling’in performans videolarını izlerken, klasik müzik hakkındaki önyargıların uçup gidecek.

Lindsey Stirling - Shadows (Official Music Video)

4. Ülkemizi yurt dışında temsil eden Fazıl Say’ı yakından tanımaya ne dersin? Hiç değilse bir kere, İstanbul’da Fazıl Say’ın bir performansını izle. Bugüne kadar çok şey kaçırdığını işte o zaman anlayacaksın. Hatta hemen Fazıl Say etkinliklerine bir göz at ve biletini al.

5. Hiçbir klasik müzik eserini sevemiyorsan o zaman en azından dünyanın gelmiş geçmiş en yetenekli bestecisi Mozart’ın ünlü eseri “Türk Marşı”nı baştan sona dinle. Ardından hikayesini oku. Şarkının içindeki dinamizm, seni bir anda klasik müzik yolculuğuna başlatacak.

Eğer bu adımlardan birkaçını uygulayıp klasik müziği hala sevemediysen, o zaman Fransa’nın ünlü radyolarından “Classic&Jazz” FM’i internet üzerinden dinlemeni öneririz. Klasik müziğin içine biraz da caz girince, tadından yenmiyor. Böylece klasik müziğe biraz daha yumuşak bir giriş yapmış olursun.

Unutma: “Hayatının fon müziğini “klasik müzik” yaparsan, daha kaliteli yaşarsın.”

Senin için bir de iyi bir resital önerimiz var: 10 Mayıs 2014′te ünlü piyanist Claire Huangci ile piyanoya doymaya ne dersin?