MÜZİK

K-Pop Sevenleri Anlama Rehberi

Unite The Music ile turnesiyle Türkiye’ye gelecek Ailee, Jay Park ve San E, gibi K-Pop yıldızlarının Türkiye’de en az Justin Bieber kadar hayranları olduğunu biliyor muydunuz? K-Pop seven gençler geçen seneki Ailee konserinde bir ağızdan Korece şarkılar söyleyerek hayranlıklarında ne kadar ciddi olduklarını gösterdiler. İnanmazsanız geçen sene K-Pop Cover Festival’de!, Ankara’da!, birinci olan performansı izleyelim.

 

Ezgi Giresunlu - U&I(Ailee) - 2014 K-Pop Cover Contest Final Ankara/TURKEY

Girls Generation 2013’de Youtube Yılın Videosu ödülünü kazanarak bir tek Amerikalıları şaşırttı. Peki gençler K-Pop’ta ne buluyorlar?

Genç Müzisyen = Genç Dinleyici

Türkiye’deki “genç” şarkıcılar dinleyiciler için fazla olgun kalıyorlar. Sinemadan, edebiyata popüler kültürün her dalında artık bir ergen rafı bulunurken Türk Pop Müziği bunun gerisinde kalıyor. Oysa K-Pop yıldızları 13 – 25 yaş arasındaki dinleyicileriyle neredeyse yaşıt. Yaşları 25’in üzerinde olanlar da Asyalı olmanın avantajıyla çok taze görünüyorlar :)

 

Sadece Genç Olmak Yeterli Mi?

Hayır. Miley Cyrus, Selena Gomez çoluk çocuğa mı karıştı diyeceksiniz, haklısınız. Ama aradaki fark bu ergenlik – yeni yetişkinlik döneminin nasıl yaşandığı. Miley “ben istediğimi yaparım, topa biner, soyunurum, her yerde dil çıkartırım” tarzıyla seksüel kimliğini tüm varlığıyla gözümüze sokuyor. K-Pop yıldızları ise muhteşem görünüyorlar, harika kıyafetler giyiyor, dans ediyorlar. Ama hayatları sanki sıradan bir gencin hayatı gibi. Anneleriyle fotoğraf çektirip instagramdan paylaşıyor, yakın arkadaşlarıyla go-cart yaparak eğleniyorlar. Sahne şovları boy band – girl band dönemlerindeki gibi senkronize, yer yer akrobatik hareketlerden olşuyor. Bu ılımlı duruşlarıyla kışkırtıcı, baştan çıkarıcı, erotik Amerikan yıldızlarından daha gerçek geliyorlar. Nihayetinde Türkiye’de şişme bebeklerin yüzdüğü bir havuzda parti  verip, dişlerini Jack Daniels ile fırçalayan genç kitle azınlıkta :) (Bakınız: Kesha.)

Ailee ile bacak illüzyonu. Hangisi kimin bacağı?

Ailee ile bacak illüzyonu. Hangisi kimin bacağı?

Jay Park büyüklerine saygıda kusur etmiyor.

Jay Park büyüklerine saygıda kusur etmiyor.

Samimiyet Severiz

Plak şirketleriyle anlaşarak küçük yaşlarda müzik sektörüne atılan K-Pop yıldızları hayranlarıyla bir kanka bağı kuruyorlar. Kafede karşılaştıklarında fotoğraf çektiriyor, sosyal medya hesaplarında “biz bir aileyiz” imajı yaratıyorlar.  Her zaman ailelerine saygılarını gösteriyor “ana kuzusu” gibi gözükmekten de çekinmiyorlar. Hepsi adeta birer yakışıklı damat, güzel gelin adayı.

Sonsuz Eğlence Malzemesi

K-Pop gruplarının en az 5 kişi olduğunu, sayılarının 11’e kadar çıkabildiğini biliyor muydunuz? 11 oyuncak bebek görünümlü güzelin dans ettiği bir klip eğlenceli olmaz mı? Üstelik her yerdeler. Her hafta radyo programlarına, TV dizilerine, Youtube kanallarından web dizilerine çıkıyorlar. Bir hayran için inanılmaz malzemeler bunlar. Üstelik bu içeriklerin hepsi hayranlar tarafından Türkçe’ye çevriliyor. İnanmazsanız Kore Dizileri yazarak bir aratın!

Korede çatal kullanılıyor muydu :P

Korede çatal kullanılıyor muydu :P

Neden Tek Bir Tarza Bağlı Kalalım?

K-Pop’un bildiğimiz Pop müzikten çok farklı. Rock, pop, hip-hop, elektronik, neredeyse asit jazz dışında  her tarzdan ritimler var. Bu da her şeyden çabuk sıkılan dinleyiciyi memnun ediyor.

Az buçuk ilginç zevklere zaafı olan biri olarak ben bu kadar gözlem yapabildim.

Peki K-Pop hayranları sizin nedeniniz ne? “Anlayamazsınız” demeyin anlatın, dinleyelim.