MÜZİK

İlham Kaynağı: Patti Smith

Patti Smith hakkında ne yazsak eksik kalacak. Kendisi sanat hayatına, dolu dolu kitaplar, sayısız şarkı sözü, onlarca kült şarkı, fotoğrafçılık deneyimleri, resimler, tablolar sığdırmış. Punk’ın annesi olarak anılan bu kadını sıkıştırılmış zip. dosyası şeklinde anlatmak zor.

PattiSmith02

Tüylerimizi diken diken eden hayatı, tam bir ilham kaynağı.

Tüm dünyayı kasıp kavuran şarkısı “Because The Night” 1978 yılından günümüze, hala hayatımıza dokunabiliyor.

Patti Smith Group - Because the night 1978

Sanata olan aşkı müzikle sınırlı değil. Yaşadıklarını önce şarkılarına sonra da kitaplara taşıdı.

Because_the_Night_-_Patti_Smith_Group

Her sanatçı gibi o da aşktan beslendi. 2010 yılında yayımlanan “Just Kids/Çoluk Çocuk” kitabında büyük aşkı Robert Mapplethorpe ile anılarına yer verdi. Kitapta Patti Smith’in sanatçı kimliğiyle varolmaya çalıştığı yılları ve yaşadığı zorlukları okuduk.

Just_Kids_(Patti_Smith_memoir)_cover_art

Büyük bir samimiyetle yazdığı son kitabı “M Train/M Treni” ise ona “National Book Award” ödülünü getirdi.

0000000669701-1

Horses albümü, Rock’n Roll ve Punk tarihinin gelmiş geçmiş en başarılı albümlerinden biri olarak kabul edilir.

Patti Smith - Horses

60’ların sonu ve 70’lerin başındaki efsanevi müzisyenlerden “Fellas” olarak bahseder. O dönemin kült şarkılarını coverlamayı sever. Kurt Cobain’den başka kimseden dinlemeyi sevmediğimiz “Smells Like Teen Spirit”i de ondan dinleyince sevdik. Çünkü şarkıyı söylememiş, yaşamış. Alışılmadık kemanlar ve Patti’nin karakterli sesi şarkıyı bambaşka bir boyuta taşıyor.

Tıpkı sanata bakış açısı gibi müziğe olan tutkusu da sınırsız. Kurt Cobain gibi efsanelerin yanı sıra popüler müziğe de şans veriyor. Tam da bu yüzden Rihanna’nın Stay’ini ondan dinlediğimizde şaşırmıyoruz.

Patti Smith Stay 12 30 13

Hayata tutunmaya çalıştığı yıllarda fotoğrafçılıkla ilgilendiğini, resim yaptığını, tiyatro oyunları ve şiirler yazdığını bilmeyen yoktur ama biz yine de söylemeden geçmeyelim.

patti-smith-1969-1976-judy-linn-www-lylybye-blogspot-com_1

Dönemin iz bırakan kadınları Janis Joplin, Marianne Faithfull veya Debbie Harry arasından sıyrılıp Punk’ın annesi olarak anılmasının sebebi de bu çok yönlülüğü ve sanatın her alanındaki yeteneği.

patti

Herkes kadar çılgın ama hepsinden daha kabiliyetli, daha derin.

patti

Aktivist kimliğine ise 2013 yılında yakından tanık olmuştuk. Aktivist demişken, son dönemlerde Thom Yorke’la pek çok projede birlikte yer aldığını da belirtelim.

Pathway to Paris - Concert

İlham aldığı en önemli isimlerin Jim Morisson ve Bob Dylan olduğunu söylüyor. Bir de Virginia Woolf tutkusu var. Onun odasını ziyaret edip fotoğraflıyor. Çünkü kendini Virgina ile özdeşleştiriyor. Hatta Virginia Woolf’un “Dalgalar” kitabından bir bölüm okuduğu videoyu da buraya bırakalım:

Patti Smith - A Reading Of Virginia Woolf

Patti Smith’i sadece gençlik fotoğraflarıyla ikonlaştırmak, onun 69 yıllık hayatına haksızlık olur.

patti-smith-tears-crying-lost-items-fan

Kendisi iyi ki hala bizimle! İyi ki hala üretiyor!
Ve de iyi ki onu 23 Haziran’da Zorlu PSM’de canlı dinleyebileceğiz.