MÜZİK

Günün Şarkısı: Cat Stevens – Lady D’arbanville

Sevgilin sensiz tatile çıktı diyelim, "benim için öldün" mü dersin?

1948’de İngiltere’de doğan Yunan-İşveçli Cat Stevens, 1977 yılında müslümanlığı seçip, bundan 2 yıl sonrada ismini Yusuf İslam olarak değiştirmişti. Müslümanlığı seçince müziği bıraktığını açıklasa da, yıllar sonra eline gitar almış ve müzikten kopamamıştı.

Cat Stevens’ın 1970 yılında çıkan Mona Bone Jakon adlı albümünde ölmüş bir kadına yazıldığı düşünülen hüzünlü bir şarkı yer alıyordu: Lady D’arbanville. Şarkıyı o zamanki aşkı Patti D’arbanville’e yazmıştı. Sözlere bakınca çoktan bu diyardan göçmüş eski sevgiliye yazıldığını düşünebilirsiniz. Ama Patti hayatta ve bu şarkı yazılırken sadece tatildeymiş! Yıllar sonra Patti verdiği röportajda bu melankoliye olan şaşkınlığını şöyle dile getirmiş:

“Steven, Lady D’arbanville şarkısını ben New York’a gitmek için ayrıldığımda yazdı. Bir aylığına ayrılmıştım, bu dünyanın sonu değildir, değil mi? Fakat o bütün bu şarkıyı yazdı: “Lady D’arbanville, neden bu kadar hareketsiz uyuyorsun?” Bu benim ölümümle alakalı! Yani ben New York’tayken onun için sanki bir tabutta uzanıyordum. Şarkıyı yazdı çünkü beni kaybetmişti, çünkü bunalımdaydı. Oldukça üzücü bir şarkı…”

Peki o zaman aklımızdaki soru:

“Sevgilin sensiz tatile çıktı diyelim, “benim için öldün” mü dersin?”

 

Cat Stevens - Lady D'Arbanville

“Bu içerik Alara Maltepe tarafından yazılmıştır.”