MÜZİK

!f İstanbul Bu Yıl Herkesi Birleştiriyor!

15. !f İstanbul bugün basın toplantısıyla bu yılki temasını, programı ve her yıl çok konuşulan tanıtım filmlerini gözler önüne serdi.

Bu yıl !f izleyicisini neler bekliyor?

Festival bu yıl “!f İstanbul birleştiriyor!” temasıyla yola çıkarak festival çatısı altında bütünleştirmek, yaşadığımız sıkıntıları sinema üzerinden konuşmak, değerlendirmek üzerine çalışmış. !f’i “bütün ayrılıklara, küslüklere karşı bir nefes alanı” olarak düşündüklerini söylüyorlar. Hatta bu yılın tanıtım filmini izlediklerinde ekipçe katılarak ağladıklarını itiraf ettiler. Ama gerçekten de çok duygusal bir film olmamış mı?

 

!f Birleştiriyor! - 15. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali (2016) Reklam Filmi

15 yıl kısa bir süre değil ama uzun bir süre de sayılmaz. Festival artık belli bölümleriyle izleyicisinde aşinalık yaratan bir yapıya büründü ama bir o kadar da “ne izleneceği belli olmaz” heyecanı taşıyor. Örneğin bu yıl eklenen FOL’un ile ortaklaşa hazırlanan Başka Haller bölümü avangart filmlerden oluşan bol keşifli bir program sunuyor.

Bu yılki programda çok iddialı Türk filmleri dikkatimizden kaçmadı. Pınar Sinan’ın gerilimi “Ceset”, Diyarbakır Bağlar basketbol takımının hikayesini anlatan “Bağlar”, Fransa’nın Yabancı Oscar adayı olan ne yazık ki Türkiye’de pek sahip çıkılmayan Deniz Gamze Ergüven filmi “Mustang” dikkatimizi çekenlerden birkaçı.

if1

Oyun bölümünde adına yakışır çok oyuncu filmler var. Mamoru Hosada’nın  animesi The Boy and the Beast/Çocuk ve Canavar, Richard Ayoade’nin kült filmi “Submarine”den hatırladığımız Craig Roberts’ın ilk filmi Just Jim/Sadece Jim,  keşfetmekten korkmamamız gereken filmler.

Danimarkalı kült yönetmen Anders Thomas Jensen’in “10 yıl sonra çektiği, tuhaflıklarda sınır tanımayan komedi Men&Chicken/İnsanlar ve Tavuklar ve her daim sevdiğimiz Takashi Miike’nin dünyanın ilk yakuza vampir filmi olarak sunulan Yakuza Apocalypse/Yakuza Cehennemi listelerimize almamız gerekenler arasında.

Açılış filmi Charlie Kaufman imzalı açılış filmi Anomalisa bu yılın temasına çok yakışan kırık kalpleriyle aşka olan inancını kaybetmeyen karakterler üzerine, hayalci ama ayakları yere basan bir stop-motion. Kapanış filmi  Demolition! da “C.R.A.Z.Y./Çılgın” filminden beri kalbimizi çalan yönetmen Jean-Marc Vallée’ye ait.

!f

Festivalin tam programı yakında Biletix’te aktif hale gelecek. Önceden film takviminizi !f İstanbul sitesinden yapabilirsiniz.

15. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin biletleri 5-7 Şubat tarihlerinde İstanbul için, 19 – 21 Şubat tarihlerinde de Ankara ve İzmir için biletix’te % 10 indirimle ön satışa çıkacak.