MÜZİK

İngiliz Progressive Rock Grubu: Camel

Camel grubu, 50 Years Stronge turnesi kapsamında İstanbul’a geliyor!

1971 yılında İngiltere Guildford’da kurulan Camel, 14 stüdyo albümüne ve sayısız derleme çalışmasına sahip. 50 yıllık müzik geçmişiyle güncel olarak etkinliğini sürdürmeye devam eden grup, 70’ler rock müziğinin kült isimleri arasında yer alıyor.

Camel’ın güncel üyeleri: Gitarda Andrew Latimer, başta Colin Bass, davulda Denis Clement ve klavyede Peter Jones.

Camel’ın Kuruluş Yılları

Gitarda Andrew Latimer, davulda Andy Ward ve basta Doug Ferguson’ın yer aldığı Brew isimli müzik üçlüsü 1971’de Phillip Goodhand-Tait’in yedek grubu olmak için seçmelere katıldı. Daha sonra aralarına klavyeci Pete Bardens’ı da aldılar. İlk şovun ardından isimlerini bugün bilinen sahne adları Camel olarak değiştirdiler. Bu isimle ilk sahnelerini Wishbone Ash grubuyla birlikte gerçekleştirdiler.

1972’de MCA Records ile anlaşma masasına oturan üyeler, bir yıl sonra grupla aynı adı taşıyan ilk stüdyo albümleri Camel’ı yayımladı. Başarısızlıkla sonuçlanan albüm, grubun Dream Records’a taşınmasına neden oldu. 1974 yeni şirket etiketiyle yayımlanan Mirage albümü, gitarist Latimer’in pan flüt performansıyla bir ikon haline geldi. Bu albüm, Camel’a üç ay sürecek olan bir ABD turnesini de müjdeledi.

Enstrümental Konsept Albümü: The Snow Goose

1975’te yayımlanan The Snow Goose ile tanınırlık kazanan grup, albümün getirdiği bir dizi sorunla da uğraşmak zorunda kaldı. Albümde Paul Gallico’nun The Snow Goose: A Story of Dunkirk isimli kısa hikayesinden ilham alındı. Gallico, grup isminin bir tütün markasını çağrıştırması ve kendisinin tütün ürünlerinden nefret etmesi gerekçesiyle Camel’a dava açtı. Aslında tamamen bir telif hakkı tartışması olan bu başarısız girişim, Camel’a şöhret ve kazanç olarak geri döndü. Üyeler hikayeyle ilgili notları albümlerinden kaldırdı ve kapağına ‘’esinlenildi’’ ibaresini ekledi. Albümün ses getiren başarısı Londra Senfoni Orkestrası’nın yeniden yorumuyla taçlandı.

C̲a̲mel - The S̲now Go̲o̲se (Full Album) 1975

Camel, orijinal kadronun yer aldığı son albümleri Moonmadness’ı 1976’da yayımladı. Spirit Of The Water ve Air Born isimli hit parçalar da bu albümde yer alıyordu. Grup, 1980’e kadar birçok üye değişikliği yaşadı ve bu yıllarda üç farklı stüdyo albümü daha piyasaya sürdü. 1981 tarihli Nude ise grubun sekizinci stüdyo ve ikinci konsept albümü olarak kayıtlara geçti. Japon asker Hiroo Onoda’nın gerçek hikayesine dayanan albüm beklenen başarıyı gösteremedi. 1982’de ve 1984’te sözleşme gereği yayımlanan iki albümün ardından Camel, 7 yıllık bir sessizliğe büründü.

Camel’ın Geri Dönüşü: 1990-Günümüz

1991 ile sahnelere geri dönen Camel, kendi bağımsız şirketleri Camel Productions etiketi taşıyan Dust and Dreams’i yayımladı. İngiltere’nin başarılı rock grubu Camel’ın geri dönüşü bazı yapımcılar için bir fırsat olarak görüldü. Eski grup üyeleriyle iletişime geçen bir yapımcı, Caravan isimli grup üyelerini de dahil ettiği yeni bir Camel kurma hayalinden bahsetti. Andrew Latimer’in telif hakkı itirazı ise grup adının Mirage olarak değişmesine neden oldu. Hem Mirage üyelerine hem de Camel grubuna hasar veren yapımcı bir süre sonra dolandırıcılık suçlamalarıyla yargılandı. Her iki grubun da yaşadığı bu zorlu süreç Caravan’ın 1995 tarihli Liar şarkısında anlatıldı.

Camel, 1996’da Harbour of Tears adını verdikleri on ikinci stüdyo albümlerini yayımladı. Konsept albüm çalışmasında Büyük Kıtlık döneminde İrlanda’dan ABD’ye göç eden bir ailenin ayrılık hikayesi anlatıldı.  1999’da ise Arap şiirinden esinlenilen Rajaz’ın yayımlanmasıyla 90’lar dönemi kapanmış oldu. 2000’lere sessiz bir giriş yapan Camel son stüdyo albümleri olan A Nod and a Wink’i 2002 yılında yayımladı. Albüm aynı yıl hayata veda eden eski grup üyesi Peter Bardens’a ithaf edildi. Aynı yıllar tedavi görmeye başlayan Latimer on yıl boyunca aktif olamadı. Camel, Latimer’in iyileşmesinin ardından 2013’te turnelere geri döndü. Grup müzikal kariyerlerini birlikte sürdürmeye devam etse de 2002’den sonra yeni bir albüm projesi yayımlanmadı.

Camel - A Nod And A Wink (Full Album 2002)

Camel, 50 Years Strong Turnesi İle Yeniden İstanbul’a Geliyor.

Gelelim güzel habere…

Proggresive rock grubu Camel’in Avrupa turnesi 50 Years Strong’un konser takviminde Türkiye de yer alıyor. Turne ile müzik kariyerlerinin 50. yılını kutlamaya hazırlanan Camel, 27 Mayıs 2023’te Volkswagen Arena’da sahne alacak. Kod Müzik organizasyonuyla gerçekleşecek olan konserde Camel’ın ikonik sahne performanslarına ve kült şarkılarına eşlik edeceğiz. Mayıs 2018’de gerçekleşen ilk Türkiye konserini kaçırdıysanız ikinci bir şans sizi bekliyor. Biletler tükenmeden yerlerinizi alın.