MÜZİK

Review

Bir Rockstar’ın Anatomisi: The 1975 ve Matt Heally

The 1975'i bu kadar ünlü yapan ne?

The 1975,  solist Matty Heally önderliğinde ergenliklerinden beri birlikte çalan Adam Hann, Ross MacDonald ve George Daniel’dan oluşuyor.  Yoğun duygusal vokalleri, kalp kırıklığını anlatan şarkı sözleriyle daha ilk albümleri Facedown ile gençlerin radarına giriyorlar. Muse alt grubu olarak başladıkları büyük konserler dizisinde iyice yükselerek birçok festivalde ana sahnede çalmaya başlıyorlar.

The 1975 - Somebody Else (Official Video)

The 1975’in Önlenemez Yükselişi

Asıl çıkışlarını 2016’da “I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful Yet So Unaware of It” albümüyle yaparak Madison Square Garden’ı tıka basa dolduran bir konser veriyorlar. Bir grubun şampiyonlar ligine yükseldiğinin göstergesi olan bu hareketle Matty Healy artık bir rockstara dönüşüyor.

Rockstar tanımlamasını hak etmek için sadece cool bir duruş yeterli değil tabi ki. Matty Healy özellikle sahnedeki duruşu, kendisiyle ilgili acımasızca dürüst söylemleriyle, müziğiyle örtüşen bir kimliğe sahip. Önü alınamaz yükselişleriyle birlikte, yalnızlaşmaya başladığını ve bu boşluğu da uyuşturucuyla doldurduğunu dürüstçe mikrofonlara anlatıyor.

The 1975 - Robbers (Official Video) (Explicit)

Bir Şeyler Yolunda Gitmiyor

Yeni albüm hazırlığı öncesinde Healy artık bu durumdan kendi başına kurtulamayacağını anlayıp rehabilitasyona yatıyor. Tedavi sonrasında yaşadıklarını hayranlarıyla paylaşarak, kimi zaman fazla cool gösterilen bu rock’n roll hayatın gerçeklerini anlatıyor. Bu duruşuyla sadece hayranlarından değil bütün müzikseverlerden tam destek alıyor ve grup bu sene her zamankinden daha başarılı işlere imza atmaya başlıyor.

Küllerinden Doğan Bir Rockstar

Somebody Else, Love Me gibi şarkılarını dinlediğinizde tam bir emo grubu izlenimine kapılacağınız The 1975 zaman içerisinde müziğini farklı bir noktaya taşıyor. 2018 çıkışlı A Brief Inquiry Into Online Relationships albümü için bazı eleştirmenlerden “kendi jenerasyonunun OK Computer albümü” yorumunu aldılar. İnternete aşık olan bir adamın öyküsünü anlattıkları “The Man Who Married A Robot” şarkısını dinlediğinizde bu benzetmenin çok da yersiz olmadığını anlıyorsunuz.

The 1975 - Sincerity Is Scary (Official Video)

Geçtiğimiz günlerde Amerika’da yeni kabul edilen kürtaj yasasıyla ilgili hissettiklerini sahnede paylaşan Matty Healy yine sözünü sakınmadı. Anlayacağınız inişleri, çıkışlarıyla The 1975 tam bir Rock grubu. Somebody Else’i her kalp kırıklığınızda dinliyor olabilirsiniz veya It’s Not Living parçasını bir yerden radyodan yakalamışsınızdır, Spotify size I Like America/ America Likes Me’yi önermiş olabilir… Bu sebepler ve grubun bundan sonrasında daha da başarılı olma potansiyeliyle birleşince sahnede izleme şansını geri tepmemek gerek. Yıllar sonra evinin kapılarını Billboard dergisine açan efsane Matty Healy röportajını okuduğunuzda “ben onları 2019’da canlı izlemiştim” duygusunu yaşamak güzel olabilir.

16 Haziran’da KüçükÇiftlik Park’ta sahnede olacak The 1975’den evvel Starsailor, Büyük Ev Ablukada, Adamlar, Sound Cinema ve Yokuz sahnede olacak. Biletlerinizi tükenmeden alın.