MÜZİK

Bilim Açıkladı: Mutlu Olma Rehberi

Bilim diyor ki, daha az ürün al, daha çok deneyim yaşa! Alışveriş sepetlerinizi doldururken bu düşünceyi kulağınızın arkasında tutmanızı tavsiye ederiz.

Mutlu olmak için neye ihtiyacımız var? Hayatımız bu sorunun etrafında dönüp durmakla geçiyor. Meşhur Maslow piramidine aşinayızdır. Bu kurama göre insanın ihtiyaçları sınırsızdır ve asla bitmez. Ama bu ihtiyaçların bir sıralaması vardır. Fizyolojik (temel yaşamsal ihtiyaçlar), güvenlik (tehlikelerden korunma), sosyal (sevgi, sosyal yaşam), Saygınlık (başarı, itibar, bilinirlik) gibi ihtiyaçlardan sonra en tepede yer alan Kendini Gerçekleştirme kısmında başarı tamamlanır ve insan mutlu olmaya yakınlaşır.

Peki sıcak bir evimiz, hazır bir soframız, bizi seven insanlarla çevrili bir sosyal hayatımız olduktan sonra mutlu olmak için daha başka neye ihtiyacımız var? Sınırlı bütçemizi ihtiyacımızın kıyısından bile geçmeyen alışverişlere harcayarak ruhumuzu lükse doyurmak işe yarar bir yöntem mi? Hangisine daha çok ihtiyacımız var; evimize yeni bir kanepe almaya mı yoksa bir hafta sonu kaçamağı yapıp şehir dışına çıkmaya mı?

Cornell Üniversitesi profesörü Dr. Gilovich yaptığı 20 yıllık bir araştırmanın sonucu olarak “ürünler değil deneyimler daha uzun süreli mutluluk verir” sonucuna varıyor.

Gilovich’e göre satın aldığımız bir ürün hayatımıza dahil olduğunda ilk etapta büyük değişiklik yaratır. Aldığımız ayakkabının çok rahat ve şık olduğunu düşünürüz mesela. Ama hep gördüğümüz bize ait olan bir şey olduğundan kısa sürede özümseyip almadan önceki halimizi hatırlamayız bile. Yani aslında aldığımız ayakkabının kişisel tarihimizde bir anısı, büyük bir yeri yoktur. (Tabi ki çok özel bir anı hatırlatan objeler olabilir. Burada bahsedilen sıradan alışverişler.) Ancak yaşadığımız bir deneyim ne kadar vasat olsa bile uzun vadede daha çok iz bırakır.

 

Deneyim ve ürün satın almak arasındaki temel farklardan biri de, kişiliğin oluşumunda ortaya çıkıyor. Yazın gittiğimiz festivaller, tatiller, izlediğimiz tiyatro oyunları kişisel zevklerimize şekil vererek “bizi biz yapan” özellikleri besliyor.

O zaman bilim diyor ki, daha az ürün al, daha çok deneyim yaşa! Yani alışveriş sepetinizi ne kadar çok deneyimle doldurursanız o kadar mutlu olursunuz. Ruhumuzu daha çok deneyimle doyurmanın yöntemlerinden biri de indirim kampanyalarını takip etmek. Güzel bir örnek: çarşamba günleri Türk Telekom Prime müşterilerine özel %25 indirim ayrıcalığını yıl sonuna kadar kullanabilirsiniz. Kampanya hakkında detaylı bilgi için tıklayın.