MÜZİK

2019’un En Çok Konuşulan Şarkıları

Hepimizin bildiği en çok ses getiren 15 şarkıyı derledik!

2019’da bir dolu şarkıyı sevdik, sevmedik ama bazılarını yine de döne döne dinledik. Biz dinlemesek de dinleyenlere kulak misafiri olduk. Son yıllardaki yükselişinin ardından artık Türkçe rap müziğin en tepeye oturduğu bir seneyi kapatıyoruz. İçinde autotune kullanılmayan şarkılar giderek azalırken,  bir yandan da sadece gitarla kendi şarkılarını yazıp söyleyen müzisyenler milyonlara ulaşıyor.

O zaman iyisiyle, kötüsüyle bu sene dilimize dolanan şarkıları hatırlayalım mı?

 

1- Ezhel & Murda – AYA

Ezhel bu senenin en güzel detaylarından biri değilse ne? Müptezel albümüyle yaptığı çıkışın ardından kısa sürede Rap denince akla gelen ilk isim Ezhel olmaya başladı. Sevmeyenlere bu müziği sevdirdi ve aslında yeni bir akımın başını çekti diyebiliriz. AYA en iyi şarkılarından biri denilemez ama dile dolanan, bağımlılık yapıcı etkisiyle en çok dans ettiğimiz şarkılarından biri.

AYA - Murda & Ezhel (prod. Spanker)

2- Zeynep Bastık – Felaket

2019’un en çok konuşulan iki kelimesinden biri Zeynep ise ikincisi Bastık :) Sadece sesi ve sade tarzıyla, bin yıldır dinlediğimiz şarkıları farklı bir forma soktu. Akustik müziğin cazibesini Youtube videolarında kullandı. Sonunda müziğini Harbiye Açıkhava sahnesine kadar taşıdı. Ezhel’in Felaket şarkısına yaptığı coverın orijinal şarkıdan çok daha fazla dinlendiği notunu da düşelim.

Felaket (Akustik) - Zeynep Bastık

3- #Susamam

Bir sabah kalktık, Youtube’larımızı açtık ve bütün dünya değişti! Şanışer 17 rapçi ile bir araya gelip isyanın postmodern formatını yarattı. Herkesi etkileyen toplumsal mesajları, uzun zamandır benzerine rastlamadığımız kollektif ruhuyla uzun yıllar hatırlanacak bir milad şarkısı oldu Susamam. Şanışer’in zaten geniş bir kiteleye hitap eden müziği daha da yayıldı.

Şanışer konserine gitmek istiyorsan, tıkla.

 

4- Gaye Su Akyol – İstikrarlı Hayal Hakikattir

İlk işlerinden bu yana kendine has tarzını hep koruyan Gaye Su Akyol artık bizim için GSA. Biz onu kısaltma yapacak kadar kanıksadık da Avrupa ne yaptı? Londra’da düzenlenen Songline Müzik Ödülleri’nde En İyi Sanatçı kategorisinde Mariza, Amira Kheir ve Fatoumata Diawara’yı geride bırakarak ödüle layık görüldü. Iggy Pop podcast yayınında şarkılarını çalarak uzun uzun övdü. Açıkçası bu sene Gaye Su Akyol için hayallerinin hakikate dönüştüğü bir yıl oldu.

Gaye Su Akyol konserine gitmek istiyorsan, tıkla.

Gaye Su Akyol - İstikrarlı Hayal Hakikattir (Official Video)

5- Ben Fero – Demet Akalın

Türkçe Rap yükseldikçe içinde dallara ayrıldı. Daha çok Amerika’da örneklerini gördüğümüz T-Rap tarzının buralardaki yansıması olan Ben Fero da bu kırılımlardan biri. Demet Akalın şarkısıyla ilk defa ünlü bir pop yıldızı, kendi isminin kullanıldığı, hatta hafiften pop müziğine diss atıldığı bir şarkıda yer aldı. Bakalım bu buluşmaların devamı gelecek mi?

Ben Fero konserine gitmek istiyorsan, tıkla.

Ben Fero - Demet Akalın [Official Video]

 

6 – Aleyna Tilki – Nasılsın Aşkta?

Bizim de bir Britney Spears’ımız var artık demek için çok geç kaldık. Aleyna Tilki’nin ünü artık çoktan Britney’i geride bıraktı. “Nasılsın Aşkta” şarkısıyla Youtube trendlerinde dünya çapında 1. oldu.  Bakalım stream ödüllerinde Youtube Aleyna’yı görecek mi?

Aleyna Tilki - Nasılsın Aşkta?

7 – BEGE – Yeniden

Youtuberların müzik dünyasını kasıp kavurduğu şu günlerde artık bir tür olarak Youtube müzikten bahsedebiliriz. Belki bundan 10 sene sonra “ne tür müzik seviyorsun?” sorusuna “video müzik” diyenler çıkacak. 23 yaşındaki Berkcan Güven’in “Yeniden” şarkısında Nova Norda ve Aleyna Tilki aynı sazda, sözde buluşmuş.

BEGE - YENİDEN (OFFICIAL VIDEO)

 

8 – Reynmen – Ela

Bir video müzik örneği daha! Trafikte yandaki arabada çalmıyorsa onun arkasındakinde mutlaka çalıyor Reynmen.

Reynmen - Ela (Official Video)

9 – Emir Can İğrek – Nalan

Şarkı sözleriyle “gönüle hitap eden” şarkıcı kategorisinde bu sene Emir Can İğrek’i dinledik. Festivallerin programından eksik olmayarak sahne varlığını da kanıtlayan genç müzisyen, uzun yıllar bu anı beklemiş gibi. Hayranları tarafından sadece müzik odaklı olması ve sade şarkı sözleriyle övülüyor. Hikayesi olan şarkılara ne kadar ihtiyaç duyduğumuzun kanıtı gibi.

Emir Can İğrek konserine gitmek istiyorsan, tıkla.

Emir Can İğrek – Nalan (Official Video)

10 – Ufuk Beydemir – Ay Tenli Kadın

Henüz 17 yaşındayken yazdığı bu şarkıyla 27 yaşında ünlü oldu Ufuk Beydemir.  Psychedelic, progressive ve garage rock türlerinden ilham aldığını söyleyen müzisyen, 2019’un En İyi Çıkış Yapan Müzisyen kategorili ödüllerini topladı.

Ufuk Beydemir konserine gitmek istiyorsan, tıkla.

Ufuk Beydemir - Ay Tenli Kadın

11 – Billie Eilish – bad guy

Yeni nesil deyince en azından 3 sene daha Billie Eilish diyebiliriz herhalde. Ritimi, şarkı sözleri, bakışları, kıyafetleri her şeyiyle bugünün popüler müziğinin tanımı kendisi. bad guy parçasını bilmiyorum diyenler bile dinleyince bildiklerini fark edecekler.

Billie Eilish - bad guy (Official Music Video)

12 – Shawn Mendes, Camila Cabello – Señorita

Bu ikili düetlerinin ardından, klipteki romantizmi gerçek hayata taşıyarak beğenilen bir çift oldular. Bu aşkın ışıltısından mıdır, iki gencin hayranlarının tek şarkıda birleşmesinden midir bilinmez ama Señorita yılın en çok dinlenen şarkılarından oldu.

Shawn Mendes, Camila Cabello - Señorita

 

13 – TONES AND I – DANCE MONKEY

19 yaşındaki Avustralyalı  Toni Elizabeth Watson Dance Monkey ile 2019’da LMFO etkisi yarattı. Umarız kalıcılığı da LMFO kadar kısa olmaz.

TONES AND I - DANCE MONKEY (OFFICIAL VIDEO)

 

14 – BTS

K-Pop’un müzik pastasındaki payının her sene ne kadar arttığını biliyoruz. Hatta İstanbul’da K-Pop karaoke mekanları açılmaya başladı. Bu müziğin en popüler temsilcisi BTS 2019’da bütün kişisel rekorlarını kırarak Amerika’ya açıldı. Birçok farklı şovda canlı performanslarıyla müziklerini  bir üst basamağa taşıdılar. Bakalım buradan sonrası Hollywood!

BTS (방탄소년단) '작은 것들을 위한 시 (Boy With Luv) (feat. Halsey)' Official MV

15 – Dua Lipa 

Dua Lipa’nın şakası yok! New Rules ile yıkıcı ayrılık sonrası şarkıları yazarak aşk tedavisi arayan yüreklere oynamıştı. Bu sene de modellik geçmişinin verdiği güvenle biraz daha seksi bir tarzla yılın en “ayar” şarkılarından birine imza attı. Nakaratı tersten dinlerseniz Demet Akalın’ın “Bebek’te 3- 5 tur atarım” dizelerini duyabilirsiniz :)

 

Dua Lipa - Don't Start Now (Official Music Video)