Güncel

100 Yıllık Bir Albüm: Atatürk’ün En Sevdiği Şarkılar

Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşında!

“Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.”

29 Ekim 1923… Bundan tam 100 yıl önce, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü, Türk milletinin kaderini değiştirecek olan yasa tasarısını meclise sundu. Ve böylece Cumhuriyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından resmen ilan edildi…

‘’En büyük bayramdır, kutlu olsun!’’

Tam 100 yıldır aynı coşkuyla ve gururla kutlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye’nin tarih sahnesine altın harflerle yazdığı destansı bir hikâye aslında. Ulusal geçit törenleri, fener alayları, Cumhuriyet Baloları ve tabi ki sesini asla kısmadığımız radyomuz. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlarken Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği şarkıları birlikte dinleyelim. Tıpkı özgürlüğümüz gibi müziğimizin sesini de asla kısmayalım!

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve önderi olarak tarihe geçmiş bir lider Atatürk. Fakat onun nadiren vurgulanan bir yönü daha var: Müziğe duyduğu tutku. Siyasi ve askeri bir lider olmasının yanı sıra, entelektüel kişiliğiyle de bir idol olan Atatürk’ün, hayatının farklı dönemlerinde farklı şarkılarla bağ kurduğu biliniyor.

100 yıldır sesini asla kısmadığımız o radyoya kulak vermeye ne dersiniz? İşte Atatürk’ün en sevdiği şarkılardan bazıları:

Spotify’dan dinlemek isteyenler için:

#1 İzmir’in Kavakları

Atatürk’ün İzmir’in Kavakları türküsünü severek dinlediği birçok tarihi kaynakta belirtiliyor. Bu şarkıyla İzmir’e olan özel bağını pekiştiren Ulu Önder, bizlere İzmir’in özgürlük mücadelesinde oynadığı önemli rolü de hatırlatıyor.

Müzeyyen Senar - İzmir`in Kavakları (1975)

#2 Kimseye Etmem Şikâyet

Kimseye etmem şikâyet… Atatürk’ün askeri disiplinini ve sorumluluğunu simgeleyen bu şarkı, sözleriyle güçlü bir liderin her türlü zorluğa karşı nasıl güçlü durduğunu da anlatıyor aslında.

‘’Kimseye etmem şikayet, ağlarım ben halime

Titrerim mücrim gibi, baktıkça istikbalime’’

Müzeyyen Senar - Kimseye Etmem Şikayet (1985-1990)

#3 Fikrimin İnce Gülü

Atatürk’ün romantik yönünü yansıtan bir şarkı Fikrimin İnce Gülü. Duygusal bir bağlamda güzelliği ve aşkı simgelediğini biliyoruz. Tarihi notlara göre Atatürk, bu şarkıyı özel anlarında dinliyordu. Öyle ki şarkı birçok sanatçı tarafından yeniden yorumlanarak bugünlere kadar geldi. Bizler gerçekten Cumhuriyet çocuklarıyız.

Müzeyyen Senar - Fikrimin İnce Gülü (1977)

#4 Asker Yolu Beklerim

‘’Asker yolu beklerim, günü güne eklerim’’

Bu şarkı bizlere Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri hizmet yıllarını hatırlatıyor aslında. Askerlerin zorlu görevlerini ve vatanları için verdikleri mücadeleyi anlatan Asker Yolu Beklerim, büyük Türk ordusuna ve ulu Türk milletine önderlik eden Atatürk’ün en sevdiği şarkılardan biri.

Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar - Asker Yolu Beklerim - Müzeyyen Senar (1975)

#5 Vardar Ovası

Mustafa Kemal Atatürk’ün, bu şarkıyı Kurtuluş Savaşı’nın kritik anlarında dinlediği biliniyor. Türk askerlerinin cesaretini ve zafer arzusunu simgeleyen Vardar Ovası, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının da vazgeçilmez türkülerinden biri.

Vardar Ovası (Atatürk'ün Sevdiği Türküler)

#6 Akşam Oldu Yine Bastı Kareler

‘’Akşam oldu yine bastı kareler
Gitme yavrum seni arslan pareler
Delik deşik sinemdeki yareler’’

Belki zor geçen cephe günlerinin, belki de meclis toplantılarının sonrasında dinliyordu bu şarkıyı. Atatürk’ün stresli günlerin ardından dinlediği bilinen Akşam Oldu Yine Bastı Kareler, anlamlı sözleriyle bugün hâlâ bizleri ülkenin kurtuluş yıllarına götürmeyi başarıyor.

Müzeyyen Senar - Akşam Oldu Yine Bastı Kareler (1979)

#7 Havada Bulut Yok

Türk milletinin birlik ve beraberliğini daima destekleyen Atatürk, Havada Bulut Yok türküsü ile belki de ulusunun yaşadığı zor günleri hatırlıyordu. Yemen Türküsü olarak da bilinen bu parça, tarihi notlara göre Ulu Önder’in en çok dinlediği şarkılardan biri.

Müzeyyen Senar - Havada Bulut Yok (1975)

#8 Çile Bülbülüm Çile

Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türkiye’nin zorlu dönemlerinde dahi umudu elden bırakmadığını gösteren bir şarkı Çile Bülbülüm Çile. Bugünde içerisinde Türk milletinin direnişine dair simgeler barındırdığı tartışmasız bir gerçek.

‘’Issız yuvanda tektin
Çekilmez çile çektin
Kim derdi gülecektin
Çile bülbülüm çile’’

Sadettin Kaynak - Çile Bülbülüm Çile (1973)

#9 Alişimin Kaşları Kara

Atatürk’ün özel anlarında dinlediği şarkılarından bir diğeri de Alişimin Kaşları Kara isimli türkü. Sözleriyle sevgiyi ve sadakati vurgulayan parça, bizleri 100 yıl öncesine ışınlıyor sanki.

‘’Alişimin kaşları kare, aman
Sen açtın sineme yare

Bulamadım derdime çare, aman’’

Alişimin Kaşları Kara

#10 Sigaramın Dumanı

‘’Sigaramın dumanı
Yoktur yarin imanı’’

Atatürk’ün en sevdiği şarkılardan biri de Sigaramın Dumanı. Kim bilir belki düşünceli bir akşamın belki de uzun sofralardan oluşan kutlamaların şarkısıydı. Şimdilerde ise her Cumhuriyet Bayramı’nda çalınan şarkılardan biri.

Müzeyyen Senar - Sigaramın Dumanı (1975)

Atatürk’ün müziğe duyduğu tutku, sadece liderliğinin değil aynı zamanda insanlığa olan saygısının ve derin duygusal yönünün bir yansıması aslında. Bu şarkılarla hiç değilse Atatürk’ün hayatının farklı evrelerine ve duygularına dokunabiliyoruz.

Her parçada ise Ulu Önder’in şu sözleri akla geliyor: ‘’Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kafidir.’’

Bu kez radyomuz, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milletine kazandırdığı özgürlük için çalacak. Tam 100 yıldır hiç dinmeyen bir özlemle. Hayatı ve özgürlüğü için ölümü göze alan bir millet asla yenilmez.

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun. Ne mutlu Türküm diyene!