MÜZİK

Milyon Dolarlık Sanat Anlayışı!

Sanat sanat için midir? Yoksa halk için midir?

Biz hala bu soruya cevap ararken, sanat gittikçe pahalı oluyor. En ünlü ressamların, yıllar önce yapılmış en ünlü tablolarının milyon dolarlar etmesine alıştık.  Ancak yepyeni sanat eserlerinin ulaşılmaz fiyatlarla satışa sunulmasına hala alışamadık.

For the Love of God

Örneğin modern sanatın en ünlü isimlerinden Damien Hirst’ün eserlerini inceleme fırsatın oldu mu? Kendisi, dünyanın en pahalı kuru kafasını tasarladı. Tam tamına 51 milyon dolarlık bu eser, 8601 adet elmas ile kaplı.  Modern sanatın cep yakan(!) fiyatlarına bir başka örnek de Jeff Koons’un Hybrid balon eserleri. Balloon Dog ismini verdiği çalışmasının 58.4 milyon dolara satılmasıyla, Jeff Koons, yaşayan en pahalı sanatçı ünvanını elinde bulunduruyor.

Jeff Koons

Müzik dünyasında ise modernlikten çok yaşanmışlık önemli. Enstrümanlar eskidikçe değerleri artıyor. Milyon dolarlık piyanolar, kemanlar genellikle 1700’lü dönemlere ait. Antonio Stradivari, hala en büyük keman ustası olarak görülüyor. 1700’lü dönemler ise stradivarius markasının altın çağı olarak nitelendiriliyor. Dolayısıyla o dönemlerde yapılmış bir Stradivarius kemanın fiyatı milyon dolarları buluyor.

Önümüzdeki günlerde çok önemli bir sanatçıyı ülkemizde ağırlıyoruz. 20. ve 21. Yüzyılın en üstün keman virtüözlerinden biri olarak kabul edilen Itzhak Perlman, 1714 yılında yapılmış 20 milyon dolarlık Stradivarius kemanıyla kulaklarımızın pasını silmeye geliyor.

itzhak_perlman

Tarihe eşlik eden bu kemanı görmek hatta bir ustanın elinden bu kemanın sesini dinlemek istersen biletin Biletix’te…