Sanat

Ön yargılardan kurtulun: Banksy ve diğerleri…

Banksy sergisi o kadar çok konuşuldu ki sanatseverler The Art of Banksy projesine  daha ilk günden ön yargılarla yaklaşmak durumunda kaldılar.

Tıpkı Banksy’nin gizemli yüzünün, onun aktivist kimliğinin önüne geçmesi gibi, Karaköy’deki sergisinin biletleri de eserlerinden daha çok tartışıldı.

Banksy’nin en büyük yeteneği, sarkastik kapitalizm eleştirilerini sokaklara taşıması. Banksy’yi Banksy yapan şey, savaş politikalarına ve tüketim çılgınlığına olan ironik bakış açısı. Durum böyle olunca onun eserlerinin kapalı bir mekanda sergilenmesi ve girişinin ücretli olması yerden yere vuruldu.

banksy-thug-flowers-mural-design

Peki diğer sergilerde bunu niye tartışmıyorduk?

Orası muamma.

Dünyaca ünlü sanatçıların eserlerini galerilerden milyon dolarlara satın alan koleksiyonerlerden bu eserleri toplamak hiç bir zaman maliyetsiz olmuyor. Olamıyor. Böyle düşününce sergiyi eleştirmek, sanatçıyı boykot etmekle aynı algıyı yaratıyor.

Miro ya da Dali sergisine giden, ArtInternational’da saatlerini harcayan, Contemporary Art’ta “check-in” yapıp hunharca instagram’a fotoğraf yükleyenler, konu Banksy’ye gelince neden bu kadar eleştirel yaklaşıyor?

Her türlü eleştiriyi yapmadan önce, ayağımıza kadar gelmiş eserleri görmek gerek. Banksy’nin ruhunu anlamak için Global Karaköy’de devam eden sergiyi incelemek şart.

Kıyaslama yapabilmek için diğer sergileri de gezebilir, sanatın hangi yöne gittiğini anlayabilirsiniz. Sergilerin her biri bakış açınızı değiştirecek.

Şu anda İstanbul’daki dikkat çeken sergiler şöyle;