MÜZİK

Müziğin Melankolik Kraliçesi Amy Winehouse!

Asla unutulmayacak bir ikon!

Sahip olduğu güçlü vokal yeteneği ve farklı tarzıyla müzikseverlerin kalbini kazanan Amy Winehouse, müzik dünyasına unutulmaz izler bırakan sanatçılardan biri…

Gerçek ismi Amy Jade Winehouse olan şarkıcı, kısa süren hayatı boyunca pek çok başarılı hite imza attı. Albümleriyle caz ve soul tınıları öne çıkan Winehouse, ne yazık ki kısa süren hayatı boyunca uyuşturucu ve alkol bağımlılığıyla mücadele etti.

Amy Winehouse Kimdir?

Ailesinde birçok caz sanatçısı bulunan Winehouse, küçük yaşta müziğe ilgi duymaya başlayan sanatçılardan. Söz yazmaya genç yaşlarda başlayan Winehouse, ünlü olmayı hiç istememiş ve şöhretle mutlu olamayacağını düşünmüş. Hayatı zaten zorlu olan ve küçük yaşlardan itibaren babasıyla ilişkisinin karmaşıklığı sebebiyle depresyon tedavisi gören sanatçının tutunabileceği tek dal müzik olmuş.

Arkadaşı Tyler James’in desteğiyle demosunu gönderdiği plak şirketiyle anlaşma sağlayan Winehouse’un ilk albümü Frank, 2003’te yayımlandı. Albüm, caz, pop, soul ve hip-hop öğeler taşıyor. Albümün prodüktörü Salaam Remi’nin, Winehouse’un sesiyle ilgili şöyle bir tespiti var: “18 yaşındayken sesini 65 yaşındaki bir kadın sanatçı gibi kullanabiliyor.”

Amy Winehouse - Stronger Than Me

Winehouse’un İnişli Çıkışlı Parlama Dönemi

2005’te ikinci albümüne yoğunlaşmak isteyen Winehouse, ilham kaynağını bulmakta zorlanıyordu. Tam bu dönemde eski eşi Blake Fielder Civil ile tanışarak büyük bir aşk yaşamaya başladı. Halihazırda var olan uyuşturucu bağımlılığını kısmen tek taraflı olan bu aşk daha fazla körükledi. Sonucunda Fielder’ın Winehouse’u birkaç ay sonra terk etmesiyle büyük bir darbe yaşadı. Bu ayrılıkla başa çıkmakta güçlük çeken şarkıcı, aradığı ilhamı bu ayrılıkta bulmuş olacak ki en ünlü albümü “Back To Black”i yazdı. Albümdeki en ünlü şarkısı olan “Rehab” ile uyuşturucu ve alkol bağımlılığından kurtulmak istemediğini anlattı. Winehouse’a birçok Grammy getiren albüm, listelerin zirvesinden uzun bir süre inmedi.

Amy Winehouse - Rehab

“Sonsuza Dek Mutlu” mu?

Amy Winehouse, 2007 yılında Back To Black albümünde yer alan birçok şarkısını yazarken ilham aldığı Blake Fielder-Civil ile evlendi. Ancak aynı yılın Ağustos ayında aşırı doz nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Winehouse, dinlenmesi gerektiği halde sonbahardaki Avrupa turunu iptal etmedi. O yılın yazında, birçok festivalde konser verdi ancak konserler sırasında istikrarsız bir imaj çizdi. Eşiyle birlikte bağımlılıkları yüzünden tutuklandılar ve Fielder-Civil sonunda hapse girdi. Bağımlılığına daha fazla gömülen Winehouse, konserlerinde ayakta duramayacak hale geldi. Kasım 2007’de Birmingham performansında tamamen çöktü. Kalabalığın yuhalamaları ve konseri terk etmeleriyle karşı karşıya kaldı. Sanatçı sonraki konserlerini iptal etti ve iyileşmek için inzivaya çekildi.

Ancak tüm bu yaşananlara rağmen Back To Black albümü her geçen gün daha da başarılı oldu. Winehouse’un ruhsal ve fiziksel sağlığı kötüleşse de ticari başarısı katlanarak artıyordu. Ancak bir türlü son veremediği bağımlılığı ona yeni sorunlar açmaya devam etti. 2008 yılında Winehouse, Fielder-Civil ile olan evliliğine tamamen son verdi. 2009, sanatçının kariyerinin zirvesinde olduğu bir yıldı. O yıl Back To Black, dünyada en çok satan ikinci albüm unvanını aldı.

Amy Winehouse - Back To Black

Bir Müzik Devinin Çöküşü: Amy Winehouse’un Ölümü

Winehouse, 23 Temmuz 2011’de Londra’daki evinde ölü bulundu. Ölüm nedeni alkol zehirlenmesi olarak belirlendi. Öldüğünde 27 yaşında olan Winehouse, 27 yaşında yaşamını yitiren efsane isimlerin yer aldığı “27’ler kulübüne” ismini yazdırdı.

İnsanlar beni tanıdıkça müzik yapmaktan başka bir işe yaramadığımı anlayacaklar.” diyen Winehouse’un şarkıları kendi yaşadıklarının bir yansıması olsa da hüzünlü şarkı sözleri herkese hitap etmesinin en büyük nedenlerinden biridir. Güçlü vokali, farklı tarzı ve kişiliğiyle müziğin hüzünlü kraliçesi olarak adını tarihe yazdıran Amy, hala pek çok müzisyene ilham veren isimlerden biridir.

Amy Winehouse Beyaz Perdeden Sonra Tiyatro Sahnesinde Yeniden Hayat Buluyor!

Tiyatro Keyfi’nin Eylül ayında Güney Kore’ye gidecek olan ve Avrupa’dan davetler alan eseri Amy Winehouse, genç sanatçının umutsuz varoluş çabası, modern dans ve çağdaş tiyatronun harmanlandığı özgün bir yorumla sahneleniyor.