YAŞAM

Mindfulness ile stresi azaltmak mümkün müdür?

Belki de strese bağımlıyız...

Günümüzde birçok hastalığın sebebi olarak gösterilen strese belki de bağımlıyız. Aslında ne kadar zararlı olduğunu bildiğimiz halde sürekli kafamıza takacak yeni sorunlar bulup, icat edip beynimizi meşgul ediyoruz. Tabi etrafımızda olup bitenler de stres topu olmamıza  çok yardımcı oluyor. Erhan Ali Yılmaz, Mindfulness Akademisi adı altında verdiği eğitimlerle günlük hayatta daha sakin bir insan olmak için neler yapabileceğimize dair yararlı tavsiyeler veriyor.

Peki nedir bu Mindfulness?

Küçük tanımıyla, içimizde ve dışımızda olanları başkası yaşıyormuş gibi, tarafsız ve yargılamadan, nazik bir tavırla gözlemleyebilme yeteneğine Mindfulness deniyor. Google gibi şirketlerin çalışanlarına eğitim olarak sunduğu bu teknik, acele acele yaşarken pek sık yapmadığımız şekilde bir durup, kafamızın içindekini dinleyip “ben ne yapıyorum?” diye düşünmeyi öneriyor basitçe.

Her ne kadar kulağa benzer gelse de Mindfulness  insan davranışlarına yönelik kişisel gelişim eğitimlerinden oldukça farklı.

  • Mindfulness eğitimi tamamen bilimsel olarak yapılmış araştırmalardan derlenmiş. Anlatılan her şeyin referansı veriliyor. Ünlü üniversitelerde, profesörler tarafından yapılan deneylere göre oluşan teknikler, araştırıp bulabileceğiniz kaynaklara dayanıyor.
  • Herhangi bir spirütüel akımı desteklemiyor. Bir kanaat önderi eşliğinde aydınlanma yolunda ilerliyoruz tarzında bir yaklaşımı yok.
  • Pozitif düşünme, olumlama, hiç bir şey düşünmeme, rahatlama tekniği değil!
  • Mindfulness egzersizlerini yoga ve meditasyondan ayıran temel nokta; diğer disiplinlerin vücudunuza etki etmek için bazı müdahalelerde bulunmayı tavsiye etmesi. Örneğin meditasyonda kullanılan mantralar gibi. Mindfulness’ta ise sadece vücuda odaklanıp nefesin geliş ve gidişini hissediyorsunuz, müdahale etmiyorsunuz.

Sorun yaratmaya meyilli beynimizi ve bu tavrımızı yakın zamanda değiştiremeyebiliriz ama belki de bu sorunları bizim uydurduğumuzun farkında olursak işler biraz değişebilir. Bu değişimi sağlamak ve kötü alışkanlıkları yeni ve zararsız olanlarıyla değiştirmek üzerine bir günlük bir eğitim seansı Mindfulness. Güncel referanslar, eğlenceli bir sunum, animasyon ve filmlerden örneklerle ustaca konuya odaklanmanız sağlanmış. Erhan Bey’in yüksek konsantrasyonlu anlatımı, neşeli tavrı ve eğitime hakimiyeti de eğitimi cazip kılıyor.  Gitmeye karar verirken Midfullness Akademi’nin videolarına bir göz atabilirsiniz.

Mindfulness eğitimi - Mindfulness 101'e kimler katılmalı? - Erhan Ali Yılmaz

Eğitimlere buradan ulaşabilirsiniz. [Bilet Bak]