MÜZİK
“Her sene aynı geyik” dedirten ama yine de vazgeçemediğimiz 10 yılbaşı ritüeli
Bu yazı MSA tarafından hazırlanmıştır.
Yılbaşı herkes için farklı bir anlam taşır; coşku, hüzün, eğlence, birlik beraberlik… Bu duygu karmaşası ile birlikte de dünyanın dört bir yanında farklı kutlama alışkanlıkları geliştirmişiz. 1 yıl daha yaş alırken klişe ama bir yandan bizi biz yapan, bir sene boyunca heyecanla beklediğimiz “her sene aynı geyik” diyebileceğimiz türden alışkanlıklar… Aralık ayını ve yeni yıl ruhunu seviyoruz, “klişe” deseniz de inkar etmeyin bizdensiniz biliyoruz. :)
Yılın en keyifli zamanına geldiğimize göre; biz de vazgeçemediğimiz bu yılbaşı alışkanlıklarını sizler için derledik. Keyifle okumanız dileğiyle…
Yeni yıl konserleri
Yılbaşı kutlamaları sadece 31 Aralık gecesinden ibaret değil elbet. Sokaklar ve dükkanlar en parlak kostümlerini Aralık boyunca kuşanırken, konser ve etkinlik ajandası da bir hayli dolu oluyor. Kutlamayı müzikle dolu dolu yaşamak ve yılbaşı ruhunu unutulmaz kılmak isteyenler için tavsiyemiz yeni yıl konserleri. Farklı müzik türlerinden derlenen konser takvimine buradan erişebilirsiniz.
Yılbaşı ziyafeti
Yılbaşı denince belki de en çok çağrışım yapan şey yemek. Upuzun ziyafet sofraları, mezeler, iç pilavıyla beraber kızarmış nefis yılbaşı hindisi, kuruyemiş, içecekler… Gelip gidip atıştırırız o sofradan, nimetleri bir hafta durur dolapta ve acıkanları doyurur. Herkes özenmiştir, elleriyle bir şeyler hazırlar. Hatta davet sahibiyseniz planlama ve hazırlıklar günler öncesinden başlar.
Yine aynı telaşa girdiyseniz ve klişeden uzak bir sofra hayali kuruyorsanız endişelenmeyin, MSA sizi unutmadı; meraklılarına birbirinden özel yılbaşı Workshop’ları sunuyor.
Başlangıcından tatlısına alışılmış lezzetlerin dışına çıkan gurme menüsüyle “Yılbaşı Menüsü”
Kime ne hediye alsam diye karar veremeyenler için tasarlanmış “Tatlı Yeni Yıl Hediyelikleri”
Kutlama pastanızı en modern yılbaşı süslemeleriyle taçlandıracağınız elinizin emeği olacak “Yılbaşı Pastaları” “Naked Cake-Yılbaşı Özel” , “Yılbaşı Cupcake’leri” gibi daha birçok Workshop, meraklılarını bekliyor.
Yılbaşına özel MSA Workshop’ları için takvime bir göz gezdirin deriz.
Kapı eşiğinde nar patlatmak
Farklı kültürlerde bolluk ve bereket getirdiğine inanılan nar, ülkemizde de yeni yıl adetlerinin başında geliyor. Antik Yunan döneminden günümüze tüm yaşayan ve yok olmuş inanış biçimlerinde doğurganlıkla beraber anılan nar tohumu kutsallığı sembolize ediyor. Hal böyle olunca, biz de 12’ye girerken bütün tanelerinin etrafa saçılması için “nar gücümüzle” patlatıyoruz narı. Temizlik derdine de girmeyin, nar lekesini olduğu gibi bırakın, bereketi yıl boyu sürsün.
Noel Baba gerçekten var mı?
Yılbaşı ile özdeşleştirdiğimiz Noel baba nam-ı diğer Santa Claus’un kökenini hiç merak ettiniz mi? Santa Claus efsanesi birçok filme konu olmuş, reklam filmlerinin baş kahramanlığını üstlenmiş, ailesinden hediye bekleyen ufaklıkların hayallerini süslemiş, beyaz sakalı ve kırmızı kostümüyle yılbaşı ruhunu en çok yansıtan sembollerden biri haline gelmiş. Bu sembolün kökeni ise yüzyıllar öncesi M.Ö. yaklaşık 280 yıllarında antik Likya dönemi Antalya’sında bulunan Demre’de yaşadığı söylenen bir keşiş olan Aziz Nicholas’a dayanıyor. Zaman içerisinde nasıl evrildi bilinmez, ama Noel Baba çocuklar için gizemini hala koruyor. Yetişkinler ise bu oyunu oynamayı bugün de seviyor. Noel Baba’sız yılbaşı, kambersiz düğün misali hep bize o özel zamanı anımsatacak, ailenizde ve sevdiklerinizde hediye beklentisini her daim yaşatacak.
Kırmızı
Nerenizde olursa olsun adettendir, bilip de yapmamak olmaz. Bu yılbaşı da yine saatler 24:00’ü gösterdiğinde üzerinizde kırmızı bir şeyler olmasına özen gösterin.
Kokina
Ayın başında başladı satılmaya. Zaman zaman aralarına pamuk topakları iliştirip kar yağmış görüntüsü dahi vermişizdir. Emek verenleri de unutmayalım ve bu güzel yılbaşı geleneğini devam ettirelim. En yakın çiçekçinizden bir iki demet kokina alıp hem evinizi güzelce süsleyebilir, hem de uzun süre ömrü olan bu dekoratif çiçeği dilerseniz yılbaşı ağacı gibi de konumlandırabilirsiniz.
Tombala
Kaçımız meyve ve kuruyemiş kabuklarıyla tombala kartlarındaki sayıları kapatmıştır? Ailece veya arkadaş arasında türlü versiyonları bulunan bu oyundan hepimiz nasibimizi almadık mı? Sadece yeni yılda oynanan ve tüm yıl rafa kaldırılan bu oyunu bu yılbaşında da unutmayın. Her zamanki heyecanı içinizde sakladığınızı göreceksiniz. Belki de işin büyüsü bunda!
Yılbaşı çekilişi
Yeni yıl büyüsü iş yerinde olanları da unutmadı. Aynı masaları paylaştığınız ve hatta yer yer çatıştığınız iş yeri arkadaşlarınızla hemen bir yılbaşı çekilişi organize edebilir, müdürünüzün size hediye alması hayaliyle kalan günlerde merakınızı besleyebilirsiniz. Ne de olsa ailemizden çok onlarla vakit geçirmiyor muyuz? Dargınları barıştırmak için de bire bir, bizden söylemesi…
Gerçekten bütün yıl öyle mi geçer?
Efsane böyle buyuruyor. Yılbaşı gecesi “bütün yıl öyle mi geçecek?” korkusu ile yapmaktan çekindiğimiz kim bilir neler var neler… ama yine de alışkanlık bizi yönetmiyor mu? Evet bu sefer de dikkatli olalım, bütün yıl bozuk musluk tamir etmek istemediğinizden eminseniz mesela, “yeni yılı beklemeden yapılacak işler” listenizi tamamlayın.
Size de çıkabilir
İşiniz şans oyunlarına kaldıysa yandınız. Umarız bu sene sadece “adet yerini bulsun” niyetiyle bilet alır ve ödülü de hep iyilik için harcarsınız. Bu sene büyük ikramiyelerin bu yazının tamamını okuyanlara isabet etmesini dileriz. :)