YAŞAM

Müzik bitkilere iyi geliyor mu?

Gerçek mi yoksa şehir efsanesi mi? Müzik bitkilere iyi geliyor mu? Bu sorunun farklı bakış açılarıyla ve deneylerle cevaplanmış çeşitli cevapları var.

Eğer bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen evinizde birden fazla bitki yetiştiriyorsunuzdur. Şanslısınız, çünkü tüm vaktimizi evde geçirdiğimiz bu dönemde sizi doğaya bağlayan bitkileriniz var. Bitkilerle ilgilenmek, sizi hem dinlendirir hem de onların sulanması, topraklarının değişim zamanı gibi rutinler zihninizi meşgul edip sizi zinde tutar. Tabii tüm evinizi aşağıdaki gibi balta girmemiş bir ormana dönüştürmenizi tavsiye etmiyoruz. :)

Growing A Jungle In My New York Apartment

Henüz bitki bakım işine hiç girmediyseniz ya da denemeleriniz başarısız olduysa vazgeçmeyin. Size uygun bir bitki mutlaka vardır. Orkide gibi narin çiçekler yerine çok sık sulama gerektirmeyen Sansevieria ya da fazla gün ışığına ihtiyaç duymadığı için AVM’lerde bile yetişen Zamia Zamioculcas gibi bitkilerle başlayabilirsiniz. Ayırca Instagram’da veya Youtube’ta bulabileceğiniz pek çok hesap size bitki yetiştirme konusunda ilham verebilir. Ayrıca Masterpiece Atölyeleri’nin Terarrium Kit’lerine de göz atabilirsiniz. Sukulentlerin ihtiyacı olan taş, toprak gibi tüm malzemeler kitin içinde mevcut. Terarriumu nasıl yapacağınıza dair detaylı anlatım videosu da sizinle paylaşılıyor. [Terarrium Kiti’ni İncele]

Gelelim gerçeküstü gibi duran şu soruya:

Müziğin bitkilerin daha hızlı büyümesine katkı sağladığı doğru mu? Müzik ve bitkiler arasında gerçekten bir bağlantı var mı yoksa bu olay tamamen bir şehir efsanesi mi?

Aslında bu konuda yapılmış pek çok araştırma var. Örneğin 1962 yılında, Hint asıllı botanikçi Dr. T. C. Singh tarafından yapılan deneyde, müzik dinletilen balsa ağaçlarının büyüme hızında %20 artış gözüktüğü tespit edilmiş. Bu deney pek çok araştırmaya da ilham olmuş.

Amerika’nın İllinois eyaletinde yapılan başka bir araştırmada, araştırmacılar bu konuya biraz daha şüpheli yaklaşsalar da yine de müzik dinletilen soya ve mısırların daha güçlü ve yeşil büyüdüğünü gözlemlemişler.

Peki bitkiler gerçekten müzikten etkileniyor mu?

Bitkilerin tabii ki klasik müzik, rock müzik gibi tercihleri yok. Yani aslında müzik dinlemiyorlar. Fakat müziğin yaydığı ses dalgaları, bitki hücrelerini titreşime geçiriyor ve hücrelerin daha hızlı besin üretmesini sağlıyormuş.

Bu araştırmalar bizi bilimsel gerçeklere götürürür mü?

Bu sorunun net bir cevabı olmamakla birlikte bilim insanları, bu deneylerin gerçekliği yansıtmadığı kanaatindeler. Çünkü deneylerde, kullanılan toprak, güneş ışığı miktarı gibi değişkenler mevcut.

Bununla birlikte şöyle bir bakış açısı daha var. Bu bakış açısına göre; müzik dinletilen bitkiler kesinlikle daha iyi büyür, çünkü eğer bitkinize müzik dinletecek kadar hassas davranıyorsanız, onunla çok iyi ilgileniyorsunuz demektir. :)

Bitkilere adanmış bir albüm

Size kulağa çılgınca gelen bir albüm önerelim. Deneysel müzikler yapan Mort Garson 1976 yılında Mother Earth’s Plantasia adında bir albüm yayınlamış ve bu albümü tamamen bitkilerine adamış. Şarkı isimlerinden da anlayabileceğiniz gibi bu albüm adeta deneysel bir çalışmaya benziyor.


Eğer bitki