Sanat

İzlemeden Ölmeyin!

Damla Bale Okulu Kurucusu ve Bale Eğitmeni Damla Şenses Çelik, Biletix Blog okuyucuları için kusursuz bir bale gösterisinin neler hissettirdiğini anlattı.

Maden işçiliğinden sonra dünyanın en zor ikinci mesleğinin bale olduğunu biliyor muydunuz? 

Bütün büyü perdenin açılmasıyla başlar, sahnenin hemen altında yer alan orkestranın tüylerinizi diken diken eden canlı performansına görkemli sahne dekorları ve göz alıcı sahne ışıkları da eklenince kendinizi bambaşka bir dünyaya adım atmış hissedersiniz. Ancak her şey aslında daha yeni başlıyordur.

Balenin diğer sanatlar arasındaki yeri oldukça özel ve farklıdır. Kelimelere asla dökemeyeceğimiz hüzün, mutluluk, coşku gibi pek çok duyguyu özellikle de aşkı bedenlerimiz aracılığı ile anlatarak seyircinin ruhuna dokunuruz.

la_bayadere

Eğer balenin sıkıcı olduğu ile ilgili önyargılara sahipseniz daha önce iyi bir bale temsili izlemediğinize eminim. Çünkü iyi bir canlı bale temsilinde koreografi çok ilginizi çekmezse canlı müziğin büyüleyici tınısının tadını çıkarabilir, müzikten çok hoşlanmasanız bile sahnedeki görsel şölenin büyüsünden isteseniz de kendinizi alamazsınız.

Bale temsilleri genellikle iki yada üç perde şeklinde sergilenir. Ancak bu kısa zaman diliminin arkasında aylarca süren, çoğu zaman sabahın ilk ışıklarına kadar devam eden, zorlu, ağrılı, acılı uzun bir çalışma ve prova dönemi vardır. İnsan anatomisine karşı koyan balerin ve baletlerin tek bir ortak hedefi vardır; kusursuzluk. Ancak başarılı geçen bir temsil sonrası balenin büyüsüne kapılan seyircinin yüzlerinden okunan memnuniyet ve alkışları biz bale sanatçıları için her şeye bedeldir.

la_bayadere

Teknolojinin yediden yetmişe her birimizi ele geçirdiği günümüzde balenin değerini pek bilemiyoruz. Yoğun tempolu hayatlarımızda eğlence, haz ve paylaşımları ne yazık ki bilgisayar ya da telefon ekranlarında arıyoruz.

Bütün önyargılarınızı bir gün için olsun evde bırakın ve baleye bir şans verin. İnanın bu deneyim sizin için gerçek zamanlı, filtresiz, canlı ve hissedilebilir bir meditasyon olacak. 

Ve baleden sadece küçük kızların ve kadınların keyif alabileceğini düşünen siz erkekler,

Evet erkek adam bal gibi bale izler! Her zaman itiraf edemese de izledikleri gösterinin büyüsüne kapılır ve bundan zevk alır.

İlk kez bale izleyen erkeklerin ilk perdenin sonunda tüm önyargılarından arındıkları ve rahatladıkları hatta içten içe baletlerin olağanüstü performanslarını kıskandıkları da doğrudur. 

kugugolu

Dünyaca ünlü bir bale temsili izlemek için ise mutlaka Prag ya da Moskova’ya gitmeniz gerekmiyor çünkü dünyanın en önemli bale topluluklarından biri çok yakında İstanbul’da!

Saint Petersburg Bale Topluluğu’nun sergileyeceği Swan Lake (Kuğu Gölü) ve La Bayadere eserleri için kendinize tükenmeden bir bilet alın ve bu eşsiz deneyimin tadını çıkarın. Gecenin sonunda hayatınızda bazı şeylerin değiştiğini göreceksiniz…

kugugolu

İpucu: Eğer sahnede o an nefesinizi kesen bir şey varsa alkışlamaktan çekinmeyin. Unutmayın özellikle Rus Dançılar alkışlanmaktan çok hoşlanır.

Damla Şenses Çelik
Damla Bale Okulu Kurucusu ve Bale Eğitmeni