Sanat

İstanbul Bienali’ni şimdi, gez, gör, hisset!

15. İstanbul Bienali’ni rehberli turlarla ziyaret edebilirsiniz. Bienal süresince devam edecek uzman rehberler eşliğindeki turlar İstanbul Modern, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu ve Pera Müzesi’nde pazartesi günleri hariç her gün düzenlenecek. Tekil bilet satın alarak yalnızca bir mekânı rehberlerle gezmeyi tercih edebilir veya kombine bilet satın alarak tüm mekânlarda rehberli turlardan faydalanabilirsiniz.

Bienali Rehberle Gezmek İster Misin?

“İyi bir komşu” başlığıyla komşuluk, yakınlık, uzaklık, sınırlar, yeniden yapılanan binalar, kaybolan hatıralar üzerine düşünmeye çağırıyor bizi İstanbul Bienali. Bu seneki işler o kadar güncele dokunuyor ki sergiyi gezerken fiziksel olarak da daha çok dokunmak ihtiyacı hissediyor insan. (Ama tabi dokunamıyoruz eserlere.) Eğer Kabataş’tan iş makinelerinin arasından, İstanbul Modern’e yürüyüp bienali ziyaret ederseniz bu hissiyatı çok kolay anlayabilirsiniz.

15. İstanbul Bienali 12 Kasım’a kadar İstanbul Modern, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Pera Müzesi, ARK Kültür, Yoğunluk Sanatçı Atölyesi ve Küçük Mustafa Paşa Hamamı mekanlarında ücretsiz gezilebilir. Rehberli gezerseniz daha detaylı bilgi edinebilirsiniz, siz tur rehberine “nasıl katılabiliriz?” diye sormadan şimdiden söyleyelim. Günde iki defa düzenlenen rehberli turlarda sanatçıların hayatları, eserlerini ne amaçla yaptıkları hakkında bilgilere sahip oluyorsunuz.

İstanbul Modern’deki eserlerden dikkatimizi çekenler;

Devasa kolaj çalışmasıyla en dikkat çekici işlerden Yonamine’nin eseri, sömürgecilik, kentsel dönüşüm, popüler kültür ve ırkçılık eleştirisi gibi bir çok öğeyi içinde barındıran kolajlarının çoğu, kendi tasarımlarından veya buluntu malzemelerden oluşuyor.

Göç eden / etmek zorunda kalan insanların objelerini birbirine bağlayan Görünmez Sınırlar İçin Yapılar (Victor Leguy) sınırları kaldırsak dünya bundan ne kadar farklı olurdu diye hayallere daldırıyor.

Bu yıl katılan sanatçıların çoğu coğrafi komşularımız olduğundan dertlerimizin ne kadar aynı olduğu açık şekilde göze çarpıyor. Faslı sanatçı Latifa Echakhch Silinen Kalabalık’ları yaparken gözlerimizin dolmasını hedeflemiş olabilir mi?

 

Komşu kelimesini düşünürken akıllara düşen her şeye dair bir düşünce var bienalde. Ama sanki en çok yakınlık geliyor akla. Yakın olmanın getirdiği duygusallık. O yüzden mutlaka 15. İstanubul Bienali’ni gidip, gezin, düşünün, dinleyin ve hissedin!