MÜZİK

Ulaşılabilir ve İnteraktif Sanat mı? Evet!

Teknoloji, müziğin ve şov dünyasının içine dahil oldukça, konserlerin ve etkinliklerin de çehresi değişiyor.

Eskiden yalnızca ödül törenlerindeki performansları canlı izleme derdine düşerdik. Hatırlayalım, Oscar gecelerindeki şovları kaçırmamak için gözlerimiz kan çanağına dönerdi.

Artık işin rengi değişti. Hemen hemen her konseri canlı izleyebiliyor, hatta sosyal medya etkileşimleriyle konserlere uzaktan dahil olabiliyoruz.

Bunun en yakın örneğine Babylon Bomonti’de gerçekleşen Oh Land konserinde tanık olduk. Biletleri yok satan konseri Babylon TV canlı olarak yayınladı.

ohland

Pharrell Williams 2014’te “G I R L” albümünün tanıtımını Google HangOut üzerinden canlı olarak yapmıştı. Hayranları ile interaktif bir albüm lansmanı yapan sanatçı, takipçilerinin sorularını da bu platform üzerinden yanıtlamıştı.

P_Google_Banner_v1_BLK

Dijital dünyanın, sanatla buluşması yalnızca müzikle sınırlı kalmıyor. Bu akıma opera da dahil oldu. Akmerkez İstanbul da bu anlamda bir ilke imza attı ve sanatseverlerin Dolby Atmos sistemi ve Sony 4K Ultra High definition görüntü ile canlı olarak opera izlemesine imkan tanıdı. Artık İstanbul’daki sanatseverler de Cumartesi akşamları tüm dünya ile aynı anda Metropolitan Opera’yı izleyebiliyor.

met-Tannhauser-300

Can Bonomo da bu serüvene, YouTube üzerinden ev konseri ile katılmıştı.

Can Bonomo - Ev Konseri Live - Part 1 / 25.01.2011

Hatta geçtiğimiz yıllarda Fazıl Say, İdil Biret gibi isimlerin konserleri de ustream üzerinden canlı yayınlanmıştı.

fazil_say

Kısacası artık geleneksel sanat anlayışından çıkıp dijital bir sanat yolculuğuna başlıyoruz.

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Sanatın her an, her yerde, herkes için ulaşılabilir olması sizce de etkileyici değil mi?

gozluk