MÜZİK

Hayallerinize Doğru Bir Yolculuğa Çıkmaya Var mısınız?

TEDx Istanbul bu yıl “Hayal Et / Dream” temasıyla hayatın farklı alanlarında hayallerini gerçekleştirmiş konuşmacılara yer veriyor. 1 Nisan’da Zorlu PSM’de bir araya gelecek konuşmacıları tek tek inceledik.  Konuşmacılarla birebir sohbet etme imkanı bulacağınız, 2 seanstan oluşacak TEDx Istanbul için sınırlı sayıda bilet kaldı. Size ilham verecek bir etkinliğe gitmek isterseniz biletinizi hemen alın!

 

Dr. İzzet Memi –  Farkındalık Yolcusu

2000 senesinde girdiği T.C. Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki tıp eğitimi sonrası aktif hekimlik yaptıktan sonra ilaç sektöründe medikal müdür pozisyonunda çalışmaya başladı. Kurumsal yaşantıya ara verdiği 2013 yılında, geçmişinden gelen ve sırtında yük olarak taşıdığı negatif duygulardan arınmak için bir yüzleşme dönemine girdi.2015 yılının başında bu yüzleşme ve sorgulama döneminde alt yapısı oluşan ‘’Açık Ruh Ameliyatı’’ kitabını çıkardı. Hem kurumsal hayatta edindiği tecrübeler hem de daha önce aldığı eğitimler ve katıldığı seminerlerde öğrendikleriyle 2015 yılı boyunca farklı kurum ve platformlarda farkındalık, motivasyon, takım olma, satış teknikleri ve sunum teknikleri eğitimleri verdi. 2016 yılı başında kurumsal hayatına son verme kararı aldı ve tutkusunun peşinden gidip tamamen eğitim işine odaklandı.
Miray Akovalıgil, Komedyen
İzmir Amerikan Koleji ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 2006-2010 yılları arasında Pekin & Pekin Hukuk Bürosu’nda dava avukatı, akabinde 2010-2013 yılları arasında Clifford Chance Hukuk Bürosu’nda kıdemli avukat olarak çalıştı. 2013-2016 yıllarında serbest avukatlık yaptı. Avukatlık kariyeri sırasında Müjdat Gezen Sanat Merkezi, Şahika Tekand (Studio Oyuncuları), Sadri Alışık Kültür Merkezi ve İstanbul Film Akademisi okullarında oyunculuk eğitimi aldı. Oyunculuk eğitimine halen Umut Kırcalı’dan aldığı oyunculuk ve doğaçlama dersleriyle devam etmektedir.
2016 yılında BKM Mutfak’ta Açık Mikrofon gecelerinde stand-up performanslarına başladı. Aynı yıl “Aşk Yeniden” adlı dizide “Şaziment” karakterini canlandırdı. “İş Görüşmesine Giden Corporate Elis” oyuncunun en çok izlenen sosyal medya tiplemelerinden birisidir.
Simge Pınar, Müzisyen
1991 doğumlu, İstanbullu şarkıcı-söz yazarı. Çok küçük yaşlardan itibaren kelimelerin ve melodilerin iyileştirici gücünden büyülenen Simge, kendini en iyi müzik yoluyla ifade ettiğini keşfettiğinden beri yaşam öyküsünü şarkılarla kaydetmeye başladı. Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği eğitiminin ardından bir süreliğine kurumsal bir şirkette çalıştı. Yolunun bir atölyede Harun Tekin’le kesişmesiyle birlikte her zaman hayalini kurduğu üzere müzik çalışmalarına ağırlık vermeye başladı.
İlk konserini Sofar İstanbul’da veren Simge, 20’li yaşlarının ilk yarısının ürünü olan ve prodüktörlüğünü Harun Tekin’in üstleneceği ilk albümünü, 2017 yılı içerisinde dinleyicisiyle buluşturmaya hazırlanıyor.
Ayşe Kurucu, Gezgin Teyze

60 yaşında bir genç kız Ayşe Kurucu. İzmir’de eşinin kıskançlıkları nedeniyle kapının önüne bile çıkamazken, eşinden ayrıldıktan sonra yollara düşen bir seyyah. İnsanı sadece insan olduğu için, kendi deyimiyle ”öteleştirmeden, değiştirmeden, yargılamadan” seven biri. En büyük sermayesinin hayat olduğunu ve bu sermayeyi doğru kullanmanın yolunun; yeni insanlar tanımak, hiç görmediği yerler görmek, hiç yaşamadığı deneyimler yaşamak olduğunu söylüyor.

Bu yolda 10 yıllık süreçte 25 farklı ülke ve binlerce anı biriktirmiş. Sadece yetim maaşı, sevgi ve biraz hayalle bize bir insanın bütün duvarları yıkıp neler yapabileceğini gösteren Ayşe teyzemiz, gün geçtikçe daha büyük kitlelere hayat enerjisi vermeye devam ediyor. Gittiği yerlerden en çok Singapur ve Dubai’yi sevmiş. Bundan sonraki süreçte ise en çok İspanya, Çin ve Japonya’ya seyahat etmek istiyor.
Refika Birgül – Mutfağın Neşesi 

Refika, bir Fransız adamın alelade bir günde bir sevgilisine “hayatım sana Türk lahmacunu yaptım” dediği gün için çalışmakta. Bu hayalinin gerçek olduğu gün dünyanın daha dengeli, huzurlu bir yer olabileceğine inanıyor. Yemek yapmak ve yazmak farklı şekillerde olabilir diyerek 2010 yılında çıkardığı

Refika’nın Mutfağı /Cooking New Istanbul Style kitabından sonra TV program formatları, Hürriyet gazetesi yazıları, kitapları ve kurduğu Refika’dan markası ile bu toprakların güzelliklerini modern hayatın ihtiyaçları ile yeni denklemler kurarak birleştiriyor.

Refika 30 yaşına kadar “doğru” olduğu söylenenleri yaptı. Robert Kolej üzeri Koç Psikoloji okudu. Pazarlamadan genel müdürlüğe giden bir kariyeri 30 yaşında bırakıp yemek yapmaya başladığında pek çok insan yolunu kaybettiğini düşündü. 7 yıl içerisinde Türkiye’de yemek, sağlıklılık, yerellik, yeni deneyimlere açık olmak konusunda ciddi mesafeler katedildi.

Orhan Murat Bahtiyar, Yazar / Mühendis

2008’de TOBB ETÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Mühendisliğin yanında profesyonel olarak edebiyat, fotoğraf ve sinemayla da ilgilenen Bahtiyar, New York Ulusal Akademi ve Görsel Sanatlar Enstitüsü’nde fotoğraf ve sinema eğitimi aldı. İlk kısa filmi “Boşluk” New York Creative Mischief Show’da gösterilen ilk Türk filmi oldu. Öykü ve makaleleri çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlandı, ulusal çapta ödüller kazandı. Fotoğrafları Ankara, İstanbul ve New York’ta kişisel ve karma sergilerde yer aldı.

2016 yılında New York Üniversitesi’nde Teknoloji Yönetimi ve İnovasyon üzerine yüksek lisansını tamamladı. Tezinde, Türkiye örneği üzerinden gelişmekte olan ülkelerdeki teknoloji ve inovasyon algısını araştırdı. Şu anda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde Ulusal İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi’nin kuruluş çalışmalarını yürütüyor.

Harun Tekin, Şarkı Yazarı

Boğaziçi Üniversitesi Felsefe ve Psikoloji Bölümlerinden 2001’de mezun oldu. 1996’dan bu yana grubu mor ve ötesi’yle 7 stüdyo albümü kaydetti, yüzlerce konser verdi, 2008’de Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil etti. 2011-2013 yılları arasında Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde “Songwriting” dersi verdi. 2013-2015 arasında BirGün gazetesinde haftalık köşe yazıları yayımlandı. 2016’nın Ekim ayında üç arkadaşı ile beraber Babajim İstanbul Stüdyoları’nın işletmesini üstlendi.
Doğan Kuban, Bir Rönesans Adamı

1926 yılında Paris’te doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden 1949 yılında mezun oldu. 1962-63’te Fullbright bursuyla Amerika’da Michigan Üniversitesi İslam Sanatı bölümünde misafir öğretim üyesi olarak bulundu. Kuban, 1967’den sonra Michigan ve Minnesota üniversitelerinde Islam Sanatı ve Mimarisi, 1980-81’de M.I.T.’de misafir Ağa Han profesörü olarak İslam Mimarisi Tarihi dersleri verdi. 1978-83 yılları arasında Ağa Han Mimarlık Ödülü yürütme komitesinde çalıştı. 1968-83 yılları arasında Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu üyesi (1981-83’te başkan yardımcısı) oldu.

1993’te emekli olan Kuban, Kültür Bakanlığı, Mimarlar odası ve Tübitak Hizmet ödülleri aldı. 1994 yılında American Instituteof Architects’e yabancı şeref üyesi seçildi. Kuban, “Sinan’ın Sanatı ve Selimiye” (1997) adlı kitabı ile Aydın Doğan ödülü aldı. Kuban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’ya danışmanlık yapmıştır. TÜBA şeref üyesidir.

Aslı Şafak, Gazeteci ve Televizyoncu
 
Gazeteci bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Armut dibine düştü, gazeteci oldu. Uzman gazeteci olmak istedi, Mülkiye’de ekonomi okudu. Okurken çalışmaya başladı. Önce gazetelerin, ardından televizyonların rahleyi tedrisinden geçti. Uzun yıllar Ankara’da muhabirlik yaptı, haber programları hazırladı, sundu. Ülkeyi yönetenlerle röportajlar gerçekleştirdi. 7 yıl Londra’da yaşadı, köşe yazdı. 2010 yılından bu yana İstanbul’da, Bloomberg HT televizyonunda ekonomi anlatıyor. Anlatmaya radyoda da devam ediyor. Üniversitede ekonomi dersleri veriyor. Ekonominin korkulacak bir şey olmadığını göstermek için çabalıyor. Sayının Namusu ve Bana Bana Hep Bana kitaplarının yazarıdır.
Gamze Tutan, Gönüllü Eğitmen

1995’te Afyonkarahisar’da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini Afyon’da tamamladı. Afyon Kocetepe Üniversitesi’ndeki ilk senesinde ilk gönüllük tecrübesi olarak Afyonkarahisar Yenileşimi Değiştirme Derneği’nde Denetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Öğrencilerin yurtdışı hayallerine ilk adımı atmaları için Dil Kültür ve Kaynaşma Topluluğu’nu kurdu. Bunlara eş olarak İl Gençlik Meclisi, gençlik merkezi kurumlarında sosyal sorumluluk projeleri yürüttü.

2013 yılından bu yana Ulusal Gençlik Parlamentosu’nda (UGP) aktif olarak yer alıyor. UGP ile birlikte Habitat Derneği serüveni başladı. Minik Parmaklar Geleceğini Programlıyor, Sosyal Medya Okuryazarlığı, Paramı Yönetebiliyorum eğitimleri verdi, Bilişim Projeleri Master Eğitmenliği yaptı. Bir yandan Türk Kızılayı Kan Bağışçısı Kazanım Birimi’nde çalışıyor.

Nevşin Mengü, CNN Türk Anchor

Nevşin Mengü, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde, yüksek lisans eğitimini de Galatasaray Üniversitesi’nde Türkiye Üzerine Toplumsal İncelemeler üzerine tamamladı. Mesleğe Kanal Türk’te başlayan Nevşin Mengü, Haber Türk’te de çalıştı. Bir yılı aşkın bir süre İran’ın Başkenti Tahran’da TRT Türk, büro şefliği yaptı.
CNN TÜRK’te hafta içi her gün Ana Haber’i hazırlıyor ve sunuyor. Aynı zamanda Hürriyet Daily News’a analiz yazıları yazıyor, XOXO dergisinde etkin kadınlarla röportajlar gerçekleştiriyor. Dayanıklılık sporlarıyla yakından ilgilenen Nevşin Mengü, Maraton ve Ironman yarışlarında yarışıyor. Spor konusundaki tecrübelerini Socrates Dergisi’ndeki yazılarında aktarıyor.
Mehmet Turgut, Fotoğrafçı

21 temmuz 1977 yılında Ankara’da doğdu. İsmini aldığı dedesi Mehmet Turgut’un mesleği olan fotoğrafçılık kaderini belirledi. Uzun yıllardır teorik fotoğrafçılık, baskı teknikleri, boyama, kara kalem ve fotoğraf işleme üzerine çalışmalar yaptı. İlerleyen zaman içerisinde kendisini kurgusal fotoğraflar üretmeye ve çekmeye adadı. Photographic Society of America PSA ve Austria Super Circuit başta olmak üzere yurtiçi ve yurtdışında sayısız ödül kazandı. Ayrıca fotoğraf üzerine sayısız seminer verdi.
Son dönem çalışmaları arasında; Dünyaca ünlü Fransız şarkıcı Patricia Kaas’in “best of” albümü “19” kapak fotoğrafları, Hollandalı müzisyen Anneke Van Giersbergen’ın konser albümü “Live In Europe” ve Ozzy Osbourne’un son single çalışması “Let It Die” için kullanılan kapak fotoğrafları dikkat çekenlerden sadece birkaçı. 2009’da Türk Sanat Kurumu tarafından yılın fotoğraf sanatçısı seçilen, aynı zamanda, Mart 2010’da yayımlanmaya başlanan 46 dergisinin sahibi ve yaratıcı yönetmeni olan Mehmet Turgut; ilk fotoğraf kitabı olan “30”u 2012 yılının Aralık ayında çıkardı.
Tayfun Akın, Girişimci Akademisyen

Prof. Dr. Tayfun AKIN, 1987 yılında ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden yüksek şeref derecesi ile mezun olduktan sonra TÜBİTAK’tan aldığı NATO kaynaklı doktora bursu ile A.B.D.’ye gitti. Michigan Üniversitesi’nden 1989’da yüksek lisans ve 1994’te doktora derecelerini aldıktan sonra 1995 yılında Türkiye’ye döndü ve ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde yardımcı doçent olarak çalışmalarına başladı, 1998 yılında doçent, 2004 yılında profesör ünvanlarını aldı.

Türkiye’de kısaca MEMS olarak adlandırılan MikroElektroMekanik Sistemler adlı teknolojinin tanınması ve bu konuda yüksek teknolojiye dayalı bir endüstri gelişmesini kendisine misyon edinen Akın, ODTÜ MEMS Merkezi’nin kurulmasını sağlamıştır. Çeşitli ulusal ve uluslararası ödülleri bulunan Tayfun Akın, ABD Ulusal Bilim Kuruluşu (NSF) tarafından düzenlenen Micro Nano Science Horizon 2040 çalıştayına ABD dışından davet edilen 4 bilim insanından birisi olmuştur.