MÜZİK

Taylor Swift: Hükümet Gibi Kadın

Geçen Pazar Taylor Swift blogunda Apple iTunes’un 3 aylık döneme sürecinde kullanıcılarına ücretsiz müzik dinleme imkanı sunarken bu süre içinde müzisyenlere ödeme yapmamasını eleştiren bir yazı yazdı. Sonrasında Apple politikalarında bir değişikliğe gideceklerini Twitter’dan duyurdu. Alkışlar, tezahüratlar Taylor Swift için!

Peki nasıl oldu da 25 yaşında bir müzisyen global bir firmanın stratejilerini etkileyecek kadar etkin biri oldu?

 

 

tumblr_lc9j65CMLn1qa5ypc

Neden etkin olmasın ki?

Müzik dijitalleştikçe kullanıcı olarak sınırsız şarkıya ulaşabiliyoruz ama müziği icra edenlerin hakkını koruyan platformlar o kadar da sınırsız değil. Radiohead gibi albümünü ücretsiz olarak kullanıcıya ulaştırmak isteyenlerin yanında “emek hırsızlığı yapıyorlar” diyerek GrooveShark’a, Napster’a dava açanlar da var. Bu yüzden de müzisyenlerin hakkını yine bir müzisyenin araması oldukça mantıklı.

 

Gözlerimizdeki “Dolar”lar

Taylor Swift albümleri milyonlarca kopya satıyor, indirme rekorları kırıyor. “Yeni albümümü Apple Music’te bulamayacaksınız” dediğinde bu firma için sadece para değil prestij kaybı.

 

197c5206

Bir Postuma Bakar Dostum!

Artık rol modellerimiz çok çok değişti. Sosyal medyadan takipçilerine birebir cevap veren popüler isimler tek bir tweet ile milyonlarca telefondan uygulamaları sildirebilir, tüketici alışkanlıklarını yönlendirebilirler. Bu birebir etki sadece şirketleri değil politikacıları dahi korkutuyor. Aslında bence bunun bizi de korkutması gerek.  Aynı ayakkabı, aynı yırtık jean, aynı saç modeli ile gezen  gençlere artık bir moda/müzik akımı takipçisi değil fenomen takipçisi olarak bakmamız gerek.

449fdd90

Rihanna’nın yeni şarkısını hiç sevmedim cümlesini kaç defa duydunuz?

Artık popüler isimlerin müzikleri iyi ya da  kötü olarak yargılanmıyor. Albümler yeni stillerle birlikte piyasaya sürülüyor, dinleyici bu paketin tamamını seviyor ya da sevmiyor. Aslında Müslüm Baba ne yapsa dinlerim tarzından çok da bir farkı yok. Yani yükselen yıldız Taylor Swift’in yeni albümü “kesinlikle” bütün hayranları tarafından beğenilecek. Çünkü bütün kostümleri, klipleri, açıklamaları, saç kesimi, esprileri o şarkılara dahil.

 

Acaba bizim de, bu şekilde dinleyicilerini etkileyerek, bütün müzik piyasasını değiştirecek kararlar aldıracak bir müzisyenimiz var mıdır?